safari za windowse

Appleov web preglednik Safari se može koristiti i u Windows okruženju, no ipak smo dojma da je Apple ovaj program napravio više kao marketinški trik, nego kao funkcionalan web preglednik.

Dok verzije za iOS redovito dobivaju ažuriranja, verzija za Windowse iako je još uvijek dostupna za preuzimanje, nije ažurirana već 9 mjeseci.  Neki izvori bliski Appleu tvrde da je Safari 5.1.7 za Windowse i ovako posljednja verzija ovog preglednika.

Sučelje

Najveća razlika u odnosu na ostale web preglednike je 3D prikaz Top siteova (najčešće posjećenih web stranica) i povijesti surfanja, u kojem se na atraktivan način prikazuju sadržaj u obliku pomične galerije, kojom je moguće upravljati i putem tipkovnice.

Na vrhu se nalazi traka s izbornicima, a ispod nje alatna traka (s adresnom trakom) koju svaki korisnik može prilagoditi s svojim prečacima.

Preglednik podržava pregled stranica i u karticama (tabovima), koje je čak moguće i „povući“ u novi prozor. Nažalost, nova kartica (tab) se može otvoriti samo iz izbornika File, što je pomalo nespretno rješenje.

Performanse

Što se tiče performansi Safarija, one su ipak nešto slabije nego kod konkurentnih web preglednika, a najveći problem je što Safari za Windowse uopće ne podržava hardwaresku akceleraciju. Samo pokretanje programa je također nešto sporije nego kod primjerice Google Chromea, Firefoxa ili Opere.

Prikaz fontova ne nekim stranicama je najblaže rečeno katastrofalan, tako da bez dodatnog podešavanja prikaza fonta, ovaj preglednik na nekim stranicama postaje neupotrebljiv.

Dojam

Dojma smo da  je Apple ovaj web preglednik napravio kako bi što više Windows korisnika privukao na iOS jer osim atraktivnog sučelja nema nikakvih prednosti u odnosu na konkurenciju.

Safari 5.1.7 za Windowse bi mogao možda pomoći programerima i dizajnerima web stranica da mogu pogledati kako njihova stranica ili aplikacija izgledaju na ovom pregledniku.

Program se može preuzeti s Appleove službene stranice, a instalacijska datoteka iznosi 38.5 MB.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here