Vrijeme Symbian mobilnog operativnog sustava je prošlo. Iz Nokije je stigla vijest da će u idućih nekoliko mjeseci u potpunosti napustiti razvoj ovog OS-a.

Kako sad stvari stoje Nokia 808 PureView je posljednji Symbian pametni telefon, a finska tvrtka navodi preveliku količinu vremena potrebnu za razvoj Symbian uređaja kao glavni razlog napuštanja ovog OS-a.

Posljednjih godina Nokia je bazirala na razvoj običnih mobilnih telefona, a tek odnedavno su ušli u utrku u tržištu pametnih telefona s svojim Windows Phone uređajima serije Lumia. Njihovi novi telefoni su široko prihvaćeni na svjetskim tržištima, prvenstveno zbog povoljnih cijena, a svakako treba izdvojiti i seriju Asha uređaja koje su bazirali na vlastitom softwareu.

Zainteresiranih kupaca za Symbian uređaje je sve manje, čemu u prilog govori činjenica da je broj prodanih uređaja s 12 milijuna u 2012. pao na svega 1 milijun u tekućoj godini. U međuvremenu, broj Windows Phone uređaja raste iz dana u dan i pretekao je BlackBerry, te se sada nalazi na trećem mjestu, nakon iPhonea i Androida.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here