Nokia 808 PureView čim je najavljena početkom godine privukla je medijsku pozornost  zbog samo jednog razloga –  svog foto apartata od čak 41 MP.  Ovaj mobilni uređaj je napravljen na Symbian OS-u, procesor je 1.3 GHz ARM 11, dok je kapacitet memorije 16 GB unutarnje memorije za pohranu podataka, 1 GB ROM, 512 MB RAM-a. Cijena slobodnog aparata u RH iznosi 5.400 kn, dok na amazon.com-u ovaj apartat je moguće naručiti po cijeni od oko 3.600 kn.

Za razliku od klasičnih 5 MP ili 8 MP foto aparata, foto aparat na ovom uređaju koristi mnogo veći senzor koji uređaju omogućava hvatanje više svijetla a samim time eksponencijalno mnogo više informacija o samoj slici. Osim navedenog, software koji upravlja kamerom je napravljen odlično i podržava brojna podešavanja u samom načinu slikanja fotografija.

Nokia 808 PureView 1

Ako se izuzme kamera, Nokia 808 PureView ne nudi ništa revolucionarno. U doba višejezgrenih procesora  i uređaja s više memorije, Nokia 808 je dosta ispod konkurencije, a sam operativni sustav Symbian Belle ima dosta mana.

Dizajn mobitela je odredila kamera s stražnje strane, pa se stječe dojam da je uređaj napravljen radi kamere a na obratno. S prednje strane ispod AMOLED displaya od 4“ se nalaze traka s 3 tipke. Kućište je napravljeno  uglavnom od plastike. Stražnjom stranom dominira velika kamera u obliku elipse, s Xenon flashom i LED svijetlom za fokusiranje i kao rasvjeta kod snimanja video zapisa.
Sa strane se nalaze dugmad za kontrolu zvuka i otključavanje koja su napravljena od metala.

Zaslon je veličine 4“, rezolucije 360×640 piksela, što je i klasika za današnje Symbian uređaje. No to je, međutim, ispod prosjeka novih uređaja.

Nokia 808 PureView 2

Kako smo već naveli u ovom uređaju se nalazi najnovija verzija Symbian OS – Belle. Sada je izgled sučelja osvježen, a sastoji se do 6 početnih ekrana koje je moguće podestiti, ima mogućnost multi-taskinga i opciju podešavanja veličine widgeta.
Najveći problem proizlazi iz  Symbian Ovi storea jer nema ni 10% aplikacija u odnosu na konkurente platforme – Androidov Google Play  i  Mac-ov App store. Pregledavanje internet stranica na ovom uređaju je zamorno, odaziv je spor, a slika postaje dosta zrnasta prilikom zoomiranja web stranice. Nema ni podrške za Adobe Flash tako da i dosta video zapisa nećete moći pogledati na ovom uređaju.

Nokia 808 PureView je u biti kamera i to je jedino vrijedno spomena na ovom uređaju. Fotografije slikane s ovim uređajem su odlične, a za svaku pohvalu je tehnologija i software koji to omogućava. Dakle ako na ovaj uređaj gledate kao na fotoaparat onda ga svakako preporučujemo, ali ukoliko ga gledate kao pametni telefon onda ga jednostavno zaobiđite.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here