Internet lozinke

Kao i prethodne godine i u 2016. godini najčešće korištena lozinka je „123456“, objavila je tvrtka zadužena za računalnu sigurnost Keeper Security.

Napravili su istraživanje u kojem je uključeno 10 milijuna lozinki, i prema njihovim saznanjima malo toga se promijenilo po pitanju sigurnosti lozinki na internetu u proteklih nekoliko godina. No najtragičnije od svega je što čak 17% korisnika koristi kombinaciju „123456“ za zaštitu svojih računa.

Osim ove kombinacije među najraširenijim lozinkama su “123123”, “123456789”, “qwerty”, „11111“. Na listi se našla i riječ „password“ koja je zauzela osmo mjesto.

Nadalje, čak četiri od deset najčešće korištenih lozinki imaju manje od 6 znakova, što za brute force napade nije teško pogoditi.

Osim korisnika koji koriste ovakve lozinke, na listi srama su se našli i razni administratori koji također se nisu iskazali po korištenju sigurnih lozinki.

Alati za generiranje sigurnih lozinki

Kako bi povećali sigurnost na internetu potrebno je račune zaštiti s sigurnom lozinkom. Ukoliko sami nemate ideje koju kombinaciju slova, brojeva i znakova koristiti možete se poslužiti LastPass alatom za generiranje takvih lozinki koji će to napraviti za vas.

Drugi besplatan i  jednostavan alat s različitim mogućnostima za generiranje sigurne lozinke je Comparitech Password Generator Tool.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here