windows 10 postavke privatnosti

Nizozemska agencija za zaštitu osobnih podataka je napravila istraživanje Windowsa 10 Home i Pro i tvrde da Microsoft još uvijek nije dovoljno dobro objasnio korisnicima koje podatke prikuplja niti koja je svrha prikupljanja tih podataka.

Do istog zaključka prošle godine je došla i agencija za zaštitu osobnih podatka iz Francuske, a oni su uz to tvrdili da tvrtka prikuplja mnogo više podatka o korisniku nego što je potrebno. Microsoft je otada podignuo privatnost korisnika na višu razinu, no ni to nije dovoljno tvrde Nizozemci.

Naveli su kako Microsoft korisnicima Windowsa 10 nije dovoljno dobro objasnio kako kontinuirano prikuplja osobne podatke o tome koje aplikacije koriste, kao i koje stranice posjećuju ukoliko koriste Edge web preglednik.

Dva nivoa telemetrijskih podataka

Iako Microsoft nudi dva nivoa telemetrije u Windowsima 10 osnovnu i punu, ne nudi mogućnost njenog potpunog isključivanja. U osnovnoj telemetriji šalju se i obrađuju se tehnički podaci o korištenju uređaja, dok u punoj telemetriji tvrtka skuplja podatke o korištenju pojedinih aplikacija kao i podatke o web surfanju putem MS Edga.

Dva su razloga zašto Microsoft ovo radi. Prvi je što na ovaj način dobivaju informacije o tome što treba popraviti u operativnom sustavu. Drugi razlog je plasiranje što relevantnijih oglasa korisnicima. Zbog nedostatka transparentnosti Nizozemska agencija za zaštitu osobnih podatka tvrdi da Microsoft nema pravni temelj za skupljanje podatka bez pristanka korisnika.

Prilikom instalacije Windowsa 10 puna telemetrija uključena po defaultu i korisnik treba isključiti svaku od pojedinih opcija za koju ne želi da Microsoft sabire podatke. Prema agenciji, Microsoft bi trebao bolje objasniti korisnicima da mogu odbiti i prikupljanje podataka.

Također, ukoliko su korisnici nadogradili Windows 10 Creators Update onda su automatski uključili i punu telemetriju, pa čak i ako je prilikom prethodne instalacije odabrali osnovnu telemetriju.

Iako je Microsoft još lani objavio namjerava zaustaviti sve ove povrede zakona EU o zaštiti podataka, to se očito još nije dogodilo pa ostaje za vidjeti kako će regulatorne agencije na to reagirati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here