Iako postoji već 10 ak godina, Maxthon web preglednik  tek u zadnje vrijeme dobiva sve više pozornosti. Zadnja verzija Maxthon  3.4 je sigurno najbogatiji web preglednik trenutno dostupan.

Za što su drugim web preglednicima potrebni brojni dodatci koji se moraju zasebno preuzeti, Maxthon  3.4 već ima u sebi : blokiranje oglasa, sinkronizaciju putem korisničkog računa s mobilnim Maxthon pretraživačem, jednostavno korištenje google prevoditelja, snimanje video zaspisa i screenshotova, noćnog načina rada.

Samo korisničko sučelje nije tako siromašno kao kod Chromea, Firefoxa ili Internet Explorera.  S desne strane se nalazi traka u kojoj se nalaze izbornici za favorite, preuzimanja, sinkroniziranje tabova, bilješke. Tu traku je moguće nadograditi s brojnim dodatcima koje je moguće pronaći na Maxthon-ovoj web stranici. U gornjem lijevom uglu nalazi se ikona s svim opcijama Maxthon  3.4 web preglednika, gdje je moguće kontrolirati  mnogo više opcija nego kod ostalih web preglednika.

Ovaj web preglednik omogućava otvaranje nove stranice u novoj kartici (tabu) ili da stranice otvara u postojećoj kratici. Sve opcije se mogu lako naknadno podesiti.  Možda i najveća prednost Maxthon  3.4 web preglednika je mogućnost podijele ekrana kako bi se istovremeno moglo surfati na dvije stranice. Sviđa nam se i opcija speed diala na koju je moguće postaviti više web stranica koje često koriste (slično kao i kod Opere web preglednika).

Maxthon 3.4 web preglednik 1

 

Alatna traka na dnu ovog web preglednika je također bogata brojnim opcijama koje se mogu podesiti. Putem Resource Sniffer opcije moguće je video zapis, sliku ili glazbu preuzeti na vaše računalo. Jedina zamjerka je ako je ova opcija uključena što onda taj sadržaj se otvara u zasebnom prozoru. Opcija  Snap služi za hvatanje screen shota cijele ili dijela stranice. Na traci se nalaze i kratice za eksterne programe poput kalkulatora, mojeg računala, paint-a.

Kao što smo već naveli, Maxthon podržava tzv. Night Mode – nočni mod. U takvom modu na stranicama se potamnjuje pozadina a posvijetljava  tekst.  Maxthon pregledinik također ima i dugme za stišavanje, kako dosadne stranice s zvukom bi bile automatski stišane. Na statusnoj traci moguće je da se ispisuje zauzeće CPU resursa ili IP adresa.

Kao i Safari u Maxthon-u se nalazi opcija „reading view“ koju je dobro koristi na stranicama na kojima je pretežito tekst, a na ovaj način se uklanjanju nepotrebne slike i reklame.

Kompatibilnost ovog web preglednika je neupitna s obzirom da koristi alate za renderiranje koje koriste i Google Chrome i Internet Explorer.

Što se tiče brzine pregledavanja ovaj preglednik je kod većine testova za nijansu brži od Google Chromea 21 , Firefoxa 14   i Internet Explorera  9 . Dobra stvar je što  Maxthon web preglednik kartice otvara u zasebnim procesima i koristi kao i Chrome sandbox kako bi upadi  na operativni sustav bili svedeni na minimum.

Nedostatci ovog preglednika je nedostatak kontrole glasom, to što nema ugrađeni torrent klijet (kao Opera) i nedostatak roditeljske kontrole.

Dakle iz Maxthon-a su napravili možda jedan od boljih web preglednika, koji u ničemu ne zaostaje za Firefoxom i Google Chromeom što  se tiče performansi i kompatibilnosti, a u sebi već ima brojne dodatke koje morate zasebno preuzimati kod konkurentskih web preglednika.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here