VLC 3.0 Vetinari logotip

VideoLAN je izbacio najveću nadogradnju svog VLC video playera. Nakon nekoliko mjeseci razvoja izašao je VLC 3.0 Vetinari za sve Windows, Mac OS, Linux, iOS i Android platforme.

Program sada podržava brojne nove tehnologije poput podrške za 360 videa, HDR video i 3D audio. VLC 3.0 također podržava 4K i 8K video reprodukciju putem hardverskog dekodiranja, a stigla je i podrška za stream putem Google Chromecasta, FTP-a i NAS uređaja.

Osim navedenog VLC 3.0 Vetinari podržava i Ambisonics audio, mogućnost audio reprodukcije s više od 8 audio kanala, mogućnost „live“ uređivanja veličine podnaslova, kao i razne HD audio codece TrueHD, DTS-HD i E-AC3.

Player sadrži hardversko dekodiranje za VC1/WMV3 i MPEG-2 streamove, Chromecast streaming s pametnih telefona, podršku za sve pametne Android televizije, Chromebookove i Samsung DeX platformu.

VLC 3.0 dolazi s mnoštvo novih audio i video kodeka – OggSpots video decoder, AV1 i Daala video decoder, ibmpg123 MPEG 2.5 i MPEG-1 & 2 audio I, II, III dekoderi. Stigla je  podrška za TTML titlove i HDMV deokoder i BluRay tekstualne titlove.

Sve ovo navedeno je samo dio noviteta u VLC 3.0, a sve promjene možete pronaći u službenoj listi promjena. Naravno, kao i do sada VLC je potpuno besplatan za preuzimanje.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here