Tim Cook predstavlja iPhone X

Na večerašnjem eventu koji je održan u novom Steve Jobs amfiteatru Apple je predstavio nekoliko svojih gadgeta.

Apple Watch Series 3

Prvo je predstavljena treća generacija Apple ovog pametnog sata. Novina je što Apple Watch Series 3 dolazi s LTE podrškom, odnosno može se koristiti za govorne pozive, a spajanje za spajanje na internet nije potrebno da je uparen s pametnim telefonom.

Umjesto klasične SIM kartice, Watch Series 3 koristi elektronsku e-sim karticu, a umjesto antene koristi se sam zaslon uređaja za prijem signala. Sat je opremljen s dual-core procesorom i W2 čipom koji je štedljiviji za 50% u odnosnu na prethodnika.

apple watch 3

Zahvaljujući dvojezgrenom procesoru Siri po prvi put može koristiti glasovne odgovore umjesto tekstilnih.

Cijene Apple Watcha 3 su 399 US $ za LTE verziju, a u prodaji će biti verzija bez podatkovne veze koja će koštati 329 US $.

Apple TV

Nakon toga na red je došao na novi Apple TV koji je baziran na A10X Fusion čipu kojeg imamo i u iPadu. Novina je podrška za 4K rezoluciju pri 60 sličica u sekundi, kao i podrška za HDR.

iPhone 8 i 8 Plus

Većini najzanimljiviji danas predstavljeni uređaji su novi iPhone telefoni. Prema najavama Apple je predstavio iPhone 8 i iPhone 8 Plus koji su u biti nadogradnja postojećih iPhonea 7 / 7 Plus. Osim ovih predstavljen je i iPhone X, no o njemu ćemo nešto kasnije.

Već duže vrijeme je poznato da dizajn u odnosu na prethodnike nije previše izmijenjen. Ipak razlike postoje. Prije svega iPhone 8 i 8 Plus dolaze s staklenom pozadinom koja omogućuje bežično punjenje.

Tim Cook predstavlja iPhone 8

Obje inačice dolaze s novim A11 Bionic čipom s 6-jezgrenim procesorom. Ovaj čip je 25% brži u odnosu na A10 koji se nalazi u lanjskim modelima, a značajno je poboljšana i grafička izvedba.

iPhone 8 dolazi s 12 MP  kamerom koja je optički stabilizirana. Plus inačica dolazi s dvije kamere s f/1.8 i f/2.8 otvorima blende. Novina je i podrška za „Portrait Lighting” način snimanja putem kojeg možete podesiti ambijentalno osvjetljenje prilikom snimanja fotografija.

Podržana je 4K video pri 60fps, dok Slow motion video može se snimati u 1080p rezoluciji pri 240fps.

iPhone 8 dolazi u srebrnoj, sivoj i zlatnoj varijanti, a početna cijena u SAD-u je  699 US $ za 64 GB model, što je 50 US $ više nego što je koštao osnovni iPhone 7 kada je lani krenuo u prodaju. Dodajmo da prodaja u SAD-u kreće 22. rujna.

iPhone X

Za kraj eventa ostavljen je sigurno najočekivaniji pametni telefon u ovoj godini iPhone X (oznaka X se izgovara kao broj 10). Ovaj telefon dolazi s zaslonom od ruba do ruba uređaja kao na Galaxyju S8 i LG G6. Dijagonala ovog OLED zaslona je 5.8 inča, a rezolucija je 2436 x 1125 px.

Tim Cook predstavlja iPhone X

Face ID

Apple je na iPhone X izbacio tipku „Home“ koja je služila kao i skener otiska prsta. Umjesto njega za autentifikaciju se koristi Face ID sustav prepoznavanja lica. Ovaj sustav koristi prednju kameru i IR skener kako bi otključao uređaj.

Face ID bi trebao raditi i u mraku zahvaljujući „flood illuminator“ tehnologiji, a ne bi trebao stvarati probleme ako se nose naočale ili kapa. Apple tvrdi da  je sustav super pouzdan i  da su šanse 1: 1,000,000 da bilo tko osim vlasnika može otključati iPhone X s Face ID tehnologijom.

Ova tehnologija će se koristiti i kod Apple Pay plaćanja, ali i na svim drugim aplikacijama koje sada koriste Touch ID.

iPhone X dolazi s 12 MP dvostrukom stražnjom kamerom, od kojih jedna ima  f/1.8 otvor blende, dok druga ima f/2.4. Između kamera je smješten LED True Tone flash osvjetljenje s četiri lampice koje bi trebalo duplo bolje osvijetliti prostor u odnosu na sadašnji model. Podržano je 4K snimanje videa.

iPhone X kamere

Naravno, gore spomenuti A11 čip je u srcu i ovog telefona, a i iPhone X podržava bežično punjenje.

Cijena u SAD-u od 99 US $

Kao što ste mogli pretpostaviti radi se o uvjerljivo najskupljem iPhoneu do sada. Cijena za osnovni model s 64 GB memorije je 999 US $, dok je cijena modela s 256 GB memorije 1149 US $. Ove cijene vrijede za SAD, a kod nas će biti značajno veće radi PDV-a i ostalih davanja.

Predbilježbe tamo kreću tek 27 listopada, a prvi kupci će dobiti svoj iPhone 8 3. studenog.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here