Here Karte sučelje

HERE karte su u ovom trenutku jedina prava alternativa Google kartama. I dok Googleove karte su fokusirane na pretraživanje karata, HERE  karte su fokusirane na navigaciju.

Inače, HERE karte su u vlasništvu Nokije a nekima su možda poznate i pod nazivima Ovi Maps i Nokia Maps kako su se ove karte zvale prije nekoliko godina. Nokia je u ovaj servis integrirala nekoliko lokacijskih servisa, a informacije iz ovih mapa koriste i druge tvrtke servisi poput Binga, Facebooka i Yahoo Mapa.

HERE za Android

HERE  smo testirali na Android smartphoneu, i iako za korištenje nije potrebno kreiranje računa, to vam svakako preporučujemo jer to jedini način za pristup dodatnim značajkama ove aplikacije poput mogućnosti za preuzimanje karata na vaš uređaj.

Prednost HERE mapa u odnosu na Googleove je što u ovoj aplikaciji možete preuzeti cijelu kartu pojedine države, dok se u Google karte mogu preuzeti karte maksimalne veličine 50 km2, što neće biti dovoljno za duža putovanja. Kao i kod drugih navigacija za mobilne uređaje preuzete karte zauzimaju poprilično interne memorije na uređaju, tako primjerice karta Hrvatske zauzima oko 360 MB.

Ukoliko želite i glasovnu navigaciju na hrvatskom jeziku ona se također može preuzeti iz same aplikacije.

Here Karte sučelje

Značajke i korištenje

Samo korištenje aplikacije je vrlo slično kao i kod ostalih navigacija za pametne telefone poput TomToma, Mirea ili Sygica. Iz izbornika na vrhu je potrebno odabrati željenu adresu do koje želite stići ili odabrati neki od mjesta interesa koji su podijeljeni u kategorije. Primjerice možete odabrati da vam aplikacija prikaže muzeje u vašoj blizini nakon čega je dovoljno odabrati željeni muzej i pokrenuti navigaciju. Here će vam ponuditi da li do željene lokacije želite ići automobilom ili kao pješak i ispisati udaljenost i procijenjeno vrijeme dolaska na željenu lokaciju, kao i mogućnost odabira rute.

Svakako najvažnija stavka svake navigacije, pa tako i ove, je preciznost. Preciznost je na vrhunskoj razni, barem na području gdje smo testirali HERE, mnogo bolja nego kod nekih plaćenih aplikacija za ovu namjenu i u potpunosti mogu zamijeniti stand-alone GPS navigacijske uređaje.

Dodatne opcije

Od dodatnih opcija tu je mogućnost aktiviranja obavijesti o prekoračenoj brzini, opcija prikazivanja gustoće prometa, mogućnost odabira mjernih jedinica, prikaz 3D zgrada. Za razliku od nekih aplikacija koje ove dodatne sadržaje naplaćuju u Here kartama nema nikakvih dodatnih troškova, dakle sve značajke su potpuno besplatne.

HERE na ostalim platoformama

Osim za Android, HERE je dostupan na iOS-u, Windowsima, a ovim kartama možete pristupiti i putem weba.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here