Google Talk Logotip

Za nekoliko dana nekada popularni chat klijent Google Talk prestaje s radom i u potpunosti će ga zamijeniti servis Google Hangouts koji je prije dvije godine i uveden kao zamjena za Talk.

Gtalk Servis je uveden još tijekom 2005. godine i koristio je  XMPP tehnologiju za razmjenu poruka u stvarnom vremenu. Svi korisnici Gmaila su ga mogli koristiti putem web sučelja, a postojao je i program za Windowse.

Putem Google Voicea korisnici su osim klasičnih instant poruka mogli besplatno razgovarati, no ta usluga je bila dostupna samo u SAD-u, a servis je nadograđen i s opcijom za slanje SMS poruka.

Tvrtka je svim sadašnjim korisnima poslala obavijest kako Talk prestaje s radom 16. veljače i kako će biti zamijenjen s Google Hangouts uslugom. Nekima bi mogao biti problem to što ukoliko žele koristiti desktop aplikaciju, moraju koristiti Chrome web preglednik.

Trenutno nema informacija što će biti s aplikacijama trećih strana Pidgin, Miranda i Trillian putem kojih su korisnici mogli koristiti i Gtalk servis.

Iako Hangouti su bolji za korištenje na mobilnim uređajima, nedostatak klasičnog desktop klijenta se sigurno neke ostaviti razočaranima.

Dakle, nakon Microsoftovog Messengera koji je također ukinut i pripojen Skypeu, još jedan legendarni chat servis odlazi u povijest.  R.I.P. Google Talk.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here