Chrome Logo Dark

Google ima plan napraviti svoj Chrome web preglednik sigurnijim i bržim. Kako bi uspjeli u tom naumu, tvrtka je odlučila otežati pronalaženje nekih dodataka u Chrome store trgovini. Na listi su se našli i neki vrlo popularni dodaci poput JAVE, Microsoftovog Silverlighta, pa čak i vlastitog Google Eartha.

O ovoj temi već je bilo govora sredinom rujna prošle godine, kada je najavljena „čistka“ pluginova iz Chromea i Firefoxa, a sada se krenulo i u njenu realizaciju. Radi se o dodacima baziranim na Netscape Plug-in APIju (NPAPI).

U priopćenju iz tvrtke stoji kako se nadaju da će većina developera preći na open-Web-based platforme prvenstveno radi sigurnosti. Na stranici su izdane i upute programerima što se od njih traži.

Iako je bilo govora, izgleda da Adobeov Flash player neće biti pogođen ovime, jer Flash za Chrome je baziran na Chromovoj vlastitoj arhitekturi.

Otkada je u rujnu najavljen ovaj potez,  već se smanjio broj NPAPI dodataka, kao i broj njihovih preuzimanja, stoji u Googleovim izvješću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here