Chrome i Firefox logo

Google i Mozilla su odlučili početi blokirati mnoge dodatke (plug-in) za svoje web browsere – Chrome i Firefox i to prvenstveno da bi povećali sigurnost ali i kako bi spriječili rušenja preglednika.

Google Chrome

Justin Schuh sigurnosni inženjer iz Googlea je zadužen za Chromeov program „umirovljenja“ većine dodatka za ovaj browser. Prema njegovoj izjavi dodatci će se početi postepeno uklanjati početkom iduće godine i to  dodaci bazirani na Netscape Plug-in APIju (NPAPI).

Prema njegovim riječima NPAPI plug-inovi su odgovorni za mnoga rušenja Chrome preglednika, a uzrokuju i sigurnosne probleme.

Ipak, najpopularniji dodatci će još neko vrijeme biti dostupni korisnicima dok ne izađu alternative.
Počevši od ponedjeljka Chrome Web Store više neće primati dodatke i aplikacije bazirane na NPAPI arhitekturi. Do rujna 2014 bi svi ovi dodaci trebali biti uklonjeni iz Chrome trgovine, dok bi instalirani plug-inovi trebali raditi do kraja 2014.

Mozilla Firefox

Iz Mozille su rekli da će se u budućim verzijama ovog web preglednika po defaultu blokirati svi dodaci, a sami korisnici će odlučiti da li žele pokrenuti određeni dodatak ili ne. Prema tvrdnjama Benjamina Smedberga iz Mozille na ovaj način će korisnici Firefoxa imati veću kontrolu prilikom surfanja, a samim time veću sigurnost.

Ipak jedan dodatak neće biti blokiran a to je Adobe Flash player kojeg koriste mnogi siteovi, no korisnicima će se sugerirati da redovito ažuriraju Flash player.

Plug-inovi u Firefox će se moći pokrenuti putem jednostavnog click-to-play izbornika, a svi koji žele isprobati kako bi sve ovo trebalo izgledati mogu skinuti Firefoxove Nightly i Aurora testne verzije, u kojima se postupno uvodi ova opcija.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here