Dropbox Logo

Dropbox je najpopularniji servis za online pohranu datoteka, a osim na PC i MAC računalima, ovom servisu se može pristupiti i s Android, iPhone, iPad, BlackBerry i Kindle Fire uređaja.

Zahvaljujući cloud storage servisima, poput Dropboxa, Google Drivea (Diska) ili OneDrivea korisnici više ne moraju svoje podatke spremati na USB memorije ili optičke medije, jer servisi za pohranu podatka u cloudu omogućavaju pristup datotekama u bilo kojem trenutku.

Dropbox za Windowse i Linux

Dropbox verzija za PC je dostupna i na Windows i Linux platformama i obje verzije su uglavnom iste. Na stranici se može besplatno preuzeti desktop klijent putem ovog linka koji olakšava manipulaciju datotekama. Instalacija je veoma jednostavna i relativno kratka, no prethodno je potrebno upisati email adresu i svoju lozinku, odnosno registrirati novog korisnika ukoliko još dosada niste koristili Dropbox servis.

Pristup Dropbox folderu (mapi) na vašem računalu se vrši ili putem ikone u system tray-u ili putem ikone u favoritima u mom računalu (u Windowsima). Klikom na ikonu u system tray-u moguće je vidjeti koji su datoteke nedavno dodane u Dropbox, kao i preostalo vrijeme do dovršetka sinkronizacije. Inače sama ikona je interaktivna tako je s zelenim kružićem označeno kada su sve datoteke sinkronizirane, plava da je sinkronizacija u tijeku, dok crvena označava ili grešku ili da je kapacitet pun.

Sam rad je veoma jednostavan, sve datoteke koje želite sinkronizirati jednostavno kopirate u Dropbox folder i one će se u roku nekoliko trenutaka pojaviti na svim računalima ili uređajima na kojima imate instaliran ovaj program.

Od dodatnih opcija moguće je odabrati da se program ne pokreće prilikom pokretanja Windowsa, podesiti jezik, prikazati ili sakriti desktop notifikacije i podesiti download / upload ograničenje prometa.

Inače, Dropbox korisnicima nudi 2 GB prostora u početku, koji se besplatno može proširiti na nekoliko načina – od preporuka putem referral linkova, instalacije na mobilne uređaje, uključivanja automatske pohrane slika i sl. Za one kojima je potreban veći prostor, servis nudi i mogućnost kupnje dodatnog prostora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here