5G mobilne mreže

Iako su 4G mreže još uvijek rijetkost pogotovo u ruralnim područjima u Japanu se već testiraju 5G mreže. U ovoj državi planiraju do 2020 godine uvesti novu generaciju mobilnih mreža, a za testiranja je zadužen japanski Docomo.

Docomo je napravio testove koristeći opremu finske Nokie, ali i ostalih proizvođača poput Ericssona, Fujitsua i Samsung Electronicsa. U početku bilo je problema pri recepciji signala u zatvorenim prostorima, no u posljednjim testovima su uspjeli ostvariti brzine do čak 2 Gbps u visokim komercijalnim zgradama.

U Južnoj Koreji Docomo je napravio još jedan test i to u vozilu koje se kreće brzinom od 60 km/sat. U tom testu brzina prijenosa podataka je bila još i veća – 2.5 Gbps, a kako bi to bilo moguće korišten je visokofrekventni signal od 28 GHz.

Osim ovih testova, tvrtka je napravila još neke koristeći tehnologiju Ericssona, Fujitsua i Huaweia. Docomo je najavio kako će testove raditi sve do komercijalnog uvođenja 5G mreža u Japanu do 2020.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here