Google Chrome logo

Google je nedavno uveo jednu zanimljivu značajku svima onima koji spajaju svoj PC na internet putem svog mobitela. Riječ je o dodatku za Chrome web preglednik pod nazivom Data Saver (Beta) koji se može instalirati s chrome web trgovine.

Ovaj dodatak služi za smanjenje potrošnje podataka na način da upotrebljava Googleove poslužitelje za optimizaciju posjećenih stranica. Inače, mobilna verzija Googleovog preglednika ima integriranu ovu opciju već duže vrijeme, a ona se može aktivirati u postavkama.

Ovakav način komprimiranja na mobilnim uređajima, prva je uvela Opera, gdje su se svi podaci prvo komprimirali na njihovim serverima i onda plasirali posjetiteljima.

Iako su PC računala obično spojena na bežične mreže ili putem LAN-a na flat-rate internet, postoje situacije kada je računalo ili laptop potrebno spojiti putem podatkovne mreže na Internet gdje je svaki MB važan. Prilikom testiranja Data Saver je smanjio potrošnju podataka oko 40 %, prvenstveno na slikama.

Samo korištenje je veoma jednostavno, dovoljno je instalirati Data Saver s gornjeg linka i aktivirati ga na dugme „Turn on data saver“. Dodatak ne radi ako se koristi incognito mod ili ako site koji posjećujete ima SSL  (HTTPS) enkripciju.

Ekstenzija je još uvijek u beta fazi razvoja s toga moguće je da neke stranice koje posjećujete neće biti komprimirane kako želite, no svima koji imaju ograničeni mjesečni internet promet svakako savjetujemo instaliranje ovog dodatka u Google Chrome.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here