BlackBerry Z10

BlackBerry Z10 je prvi punokrvni RIMov pametni telefon, iako je u prošlosti ova tvrtka izbacila nekoliko telefona s dodirnim zaslonima poput Storm, Torch i PlayBooka. Z10 je zamišljen kao uređaj s kojim bi se BlackBerry pokušao izboriti za dio tržišta kojim dominiraju Android, Windows Phone i iPhone mobilni telefoni.

BlackBerry Z10 dolazi s novim operativnim sustavom, a proizvođači se nadaju da će upravo ovaj uređaj vratiti staru slavu BlackBerry uređajima.

BlackBerry Z10 specifikacije

Z10 hardware

U srcu Z10 nalazi se Qualcomm Snapdragon S4 dvojezgreni procesor na 1.5GHz, vrlo popularan procesor koji se nalazi i na nekim Android uređajima. I ovaj pametni telefon, kao i većina telefona u premium segmentu ima 2 GB radne memorije, kao i 16 GB prostora za pohanu podataka. Ukoliko se ukaže potreba, taj prostor je moguće dodatno proširiti putem SD kartica maksimalnog kapaciteta do 32 GB.

Zaslon je dijagonale 4.2 inča s sasvim solidnom rezolucijom od 1280×768 px, gustoće 356 DPI. Jasnoća  i prikaz boja su dobri, no nedostaje opcija auto podešavanja osvjetljenja na koju smo navikli kod Android uređaja.

BlackBerry Z10 je relativno lagan uređaj težine od 137.5 g, a dimenzije su mu  130 x 65.6 x 9 mm.

Uređaj je opremljen i kamerom od 8 MP, koja se ipak ne može mjeriti s kamerama na premium modelima ostalih proizvođača.

Operativni sustav

BlackBerry 10

Osim hardwarea, vrlo bitna značajka svakog pametnog telefona je i njegov operativni sustav. BlackBerry 10 je uvelike izmijenjen u odnosu na prijašnje verzije BlackBerry OS-a, jer su te verzije bile optimizirane za uređaje s QWERTY tipkovnicom. Sučelje osjetljivo na dodir djeluje obećavajuće, no sigurno će vam trebati dosta vremena da se na njega naviknute.

Putem BlackBerry Hub-a se pristupa e-mail računima, SMS porukama, društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje. Kao i u prošlosti, BlackBerry Hub objedinjuje sve te usluge u zajednički inbox.

Za razliku od iOS, Android i Windows Phone operativnih sutava, navigacija novim RIMovim operativnim sustavom se vrši isključivo putem dodira zaslona, bez uporabe fizičkih tipki.

Ukupno gledajući sam operativni sustav je još daleko što se tiče same uporabljivosti, u odnosu na Android, Windows Phone i iOS.

Cijena uređaja na europskom tržištu je oko 4 700 kn.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here