Facebook besplatni interent

Mark Zuckerberg CEO najpopularnije društvene mreže Facebooka je nedavno izjavio kako tvrtka radi na tome kako bi omogućili besplatan internet svima kojima trenutno nije dostupan, što čini 60 % svjetske populacije, prema podacima Internet live stats.

Facebookov projekt internet.org u kojeg su se uključile i druge tvrtke poput Samsunga, Mediateka i Ericssona je inicijativa koja bi trebala omogućiti pristup internetu ljudima u zemljama trećeg svijeta.

Mark Zuckerberg je potvrdio kako je jedna od ideja je uporaba dronova i lasera koji bi trebali omogućiti internet vezu „s neba“. Ideja je da s ovim projektom pristup internetu dobije još milijardu stanovnika naše planete. Mark je na svom profilu na Facebooku objavio kako Connectivity Lab tvrtke radi na sustavu laserske komunikacije koji s neba može prenijeti podatke do korisnika. Sustav bi trebao i uvelike ubrzati prijenos podataka.

Kako bi ovo bilo moguće pretpostavlja se da bi sustav trebao koristiti ili dronove ili satelite odakle bi se odašiljao signal. I jedna i druga tehnologija imaju svoje prednosti i mane. Korištenje satelita je mnogo skuplje no možda i bolje rješenje s obzirom da dronovi imaju ograničen dolet i mogu se, barem za sada, zadržati u zraku u relativno kratkom vremenskom periodu.

Naravno, projekt je još u debeloj fazi razvoja i moguće je da će proći još godine prije nego zaživi. Inače, Facebook nije prvi koji želi s neba poslati Internet signal do korisnika. Googleov projekt Loon za spajanje na internet putem balona koji se nalaze u zemljinoj atmosferi je već neko vrijeme u fazi testiranja na Novom Zelandu.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here