Avid Studio je među sofisticiranijim programima za obradu video zapisa, a program izdaje tvrtka Pinnacle koja je jedan od lidera u ovom segmentu.

Sučelje je poprilično uglađeno s brojnim opcijama iako nije natrpano kao kod Adobe Premiere Elements-a. Prilikom prvog pokretanja Avid Studio vam nudi početni prozor s kratkim uputama za korištenje programa.

Sučelje ima tri različita moda: Library, Movie i Disc, a zavisno o odabiru moda, mijenjaju se i alati na samom sučelju. Većina opcija i dijaloga dolazi s malom ikonom upitnika, koja služi za brzi pristup pomoći, koja je stvarno potrebna za sve koji do sada nisu upoznati s ovim programom.

Library (knjižnica) sadrži kartice sadržaja i pristup alatima za dodavanje efekata i tranzicija. Videozapisi i slike  u određenoj mapi u knjižnici  se pokazuje putem thumbnailsa, kojima je moguće promijeniti veličinu, pretraživati ih putem ugrađene tražilice i ocijeniti ih.

U Movie modu radna površina programa je podijeljena na tri dijela: odabir izvorne datoteke, vremenske crte i video pregleda. Pregledavanje je moguće frame po frame ili pogledati cijeli video zapis.

Opcija Disc služi za pohranjivanje video zapisa na medije.

Avid Studio 1

U zasebnom dijaloškom okviru Importer se nalaze alati za umetanje sadržaja u novi projekt, moguće je umetanje sadržaja s DVD/Blu-ray medija, slika i raznih video datoteka (MTS, AVCHD, WMV, MP4, MPG i  MOV…). Postoji i opcija dodavanja oznaka (tagova) umetnutim elementima kako bi se korisnik mogao lakše snaći prilikom izrade većih projekata.

Kako bi i početnicima olakšali rad u programu, ugrađena je i opcija Instant Movie Making koja služi da se u par koraka napravi  video zapis.

Avid Studio sadrži brojne alate za  spajanje, rezanje i dijeljenje video zapisa, kao i 300njak  tranzicija, a tu su i brojni 3D efekti.  Naravno moguće je i umetanje zvukovnih datoteka, uređivanje boja, svjetine, kontrasta.

Program podržave snimanje gotovih materijal u slijedeće formate: AVI,  DivX, Flash, MOV,  MPEG-1, 2, 4 i  Windows Media.

Najveća mana ovog programa je njegova cijena od 170 US $, dok konkurentski PowerDirector 9 i Adobe Premiere Elements koštaju ispod 100 US $

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

4 Komentara

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here