Android Logotip na crnoj pozadini

Google je najavio novu verziju Androida 5.1. koja bi trebala ispraviti neke bugove iz prethodne verzije, poboljšati sigurnost i donijeti nekoliko novih opcija.

Prve glasine o Andoridu 5.1 su izašle još krajem prošle godine, a prije nekoliko dana nova verzija je i službeno potvrđena od strane Googlea što je potvrđeno na tvrtkinom blogu. Kao i do sada prvi pametni telefoni koji će dobiti ovu nadogradnju su Nexus uređaji.

Što je novo u Androidu 5.1?

Prva novina u novoj Android verziji je podrška za više SIM kartica. S obzirom na Android One projekt koji bi trebao ponuditi super povoljne pametne telefone s najnovijom verzijom Androida u zemljama trećeg svijeta, mnogi od tih uređaja posjeduju mogućnost korištenja više SIM kartica istovremeno. Zato se tvrtka odlučila ovu opciju ugraditi u novu verziju OS-a.

Druga značajka koju donosi Android 5.1 je High Definition govorni pozivi koji će biti omogućeni na Nexus 6 uređajima kod pojedinih mobilnih operatera. Ova značajka omogućava mnogo kvalitetnije glasovne pozive.
Poboljšana je sigurnost ukoliko je uređaj izgubljen ili ukraden. Sada će vaš uređaj ostati zaključan sve dok se ne prijavite na svoj Google račun čak ako netko i napravi tvornički reset uređaja. Na ovaj način će svi vaši podaci ostati sigurni, a značajka će biti omogućena na svim uređajima koji će imati novu verziju Androida.

Od ostalih novina, Google je unaprijedio Quick settings alatnu traku za lakše prebacivanje između bežičnih mreža i uparenih bluetooth uređaja.

I dok većina uređaja je još uvijek „zapelo“ na Android 4.4 KitKat-u ili čak i starijim verzijama, vlasnici Nexus 6 pametnih telefona i tableta već su počeli primati nadogradnju na najnoviju verziju 5.1.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here