Google Android statistike za prosinac 2014

Google svaki mjesec objavljuje podatke vezane za stopu korištenja pojedine verzije Android operativnog sustava. Mjesec dana nakon službenog izlaska najnovija verzija Androida 5.0 Lollipop se nalazi na samo 0.1 % od ukupnog broja uređaja s ovim operativnim sustavom, tako da nije ni prikazana na službenom grafikonu tvrtke. Prikupljeni podaci se odnose na zadnjih 7 dana, zaključno s 1.12, a prikupljaju se putem službene Google Play Store aplikacije.

Usporedbe radi, iOS 8 je u istom vremenskom razdoblju bio instaliran na 47 % Appleovih mobilnih uređaja, dok je starija verzija – iOS 7 bio instaliran na 60 % u tom razdoblju.

Kod Androida najrasprostranjenija je verzija 4.4 KitKat koja se nalazi na 33.9% uređaja, a slijedi 4.1 koja ima udio od 21.3%, dok nešto novija verzija 4.2 ima udio od 20.4%. Prastare verzije Gingerbread i Froyo se nalaze na 10-ak % Android uređaja.

Što se tiče Lollipopa njegova ekspanzija tek slijedi kada mnogi proizvođači krenu s nadogradnjama u tjednima koji su pred nama. U ovom trenutku Android 5.0 se šalje na neke Motoroline uređaje, kao i na LG G3. Naravno, Googleovi Nexusi su već prema tradiciji prvi dobili nadogradnju na najnoviju verziju Androida.

Koji su proizvođači potvrdili dolazak Lollipopa na svoje uređaje možete pogledati u ovom članku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here