Facebook logotip

Nakon što se nedavno otkrilo da je Cambridge Analytica ukrala osobne podatke 87 milijuna korisnika Facebooka mnogi su odlučili ne samo deaktivirati nego i zauvijek izbrisati svoj Facebook račun. No, Mark  Zuckerberg i njegova ekipa je odlučila malo stvari zakomplicirati pa napuštanje ove društvene mreže i nije tako jednostavno.

Uklonite aplikacije i web-mjesta koje više ne želite

Prvo bi trebali razmisliti da li stvarno želite zauvijek prestati koristiti Face ili samo želite spriječiti razne aplikacije da pristupaju vašim osobnim podacima. Pregled aplikacija kojima ste dali mogućnost uvida u vaše podatke možete pronaći u Postavke > Aplikacije i web-mjesta. Tu pod karticom „Aktivne aplikacije i web-mjesta“ odaberite aplikacije koje više ne želite koristiti i kliknite na ukloni.

Aplikacije i web mjesta sekcija na Facebooku

Napravite backup svojih podataka

Ako želite izbrisati svoj račun možda je najbolje da prvo napravite backup svojih podataka. Toj značajki možete pristupiti tako da otvorite postavke putem ikonice trokuta u gornjem desnom uglu. Na dnu stranice „Općenito“ vidjeti ćete opciju „Preuzmite kopiju svojih podataka s Facebooka.“ Zatim kliknete na dugme „Pokreni moju arhivu“ i na taj način ćete preuzeti sve postove, fotografije i videozapisi koje ste podijelili,  poruke i chat razgovore kao i informacije iz „O meni“ sekcije.

Opće postavke Facebook računa

Deaktiviranje Facebook profila

Na istoj stranici „Općenito“ pa „Upravljanje računom“ imate opciju za deaktiviranje. Na ovaj način privremeno napuštate Facebook a možete ga ponovo aktivirati kad god poželite. Dok je vaš račun deaktiviran vaši prijatelji više neće vidjeti vaš profil, vremensku crtu no neke informacije poput poslanih poruka su i dalje tu.

Deaktivacija Facebook računa

Trajno brisanje Facebook profila se izvodi na način da otvorite stranicu Izbriši moj korisnički račun i odaberete istoimenu opciju. Imajte na umu da može proći do 90 dana da se svi podaci o vama, vaše slike, objave i poruke izbrišu s Facebookovih servera. Isto tako poslane poruke ostaju vidljive u inboxu vaših prijatelja čak i ako ste trajno izbrisali račun. Izbriši moj korisnički račun na Facebooku

Ukoliko ste jedini administrator neke stranice ili programer neke aplikacije na Facebooku onda će biti potrebno prije ovog koraka da odredite neku drugu osobu koja će preuzeti tu ulogu.

Nakon ovog koraka više neće biti moguće ponovo aktivirati račun, kao ni preuzeti nijedan sadržaj ili podatak koji ste dodali u račun.

Osnivač i glavni urednik bloga Vidi više. Zaljubljenik u tehnologiju posebno u gadgete s ekranima.

Komentiraj ovaj članak