Windows 10 Logotip plavi

Microsoft je već objavio informacije o životnom vijeku Windowsa 10 na Windows lifecycle fact sheet stranici.

Kao i prethodne verzije njihovog operativnog sustava i ova verzija će imati  dva važna datuma u svom životnom vijeku. Prvi je 13. listopada 2020 do kada će Windows 10 primati mainstream support nadogradnje koje uključuju nove značajke kao i razna sigurnosna ažuriranja. Nakon tog datuma pa sve do 14. listopada 2025 Microsoft će i dalje slati nadogradnje korisnicima, u tom extended support razdoblju će se slati isključivo sigurnosna ažuriranja, dakle neće biti dodavane nove značajke i funkcionalnosti.

Windowsi 7 će „umrijeti“ 2020

Na istoj stranici stoje i informacije o životnom vijeku ostalih verzija Windowsa. Tako su Windowsi XP već „mrtvi“ više od godinu dana i tvrtka ne šalje nikakva ažuriranja za ovu verziju.

Trenutno najpopularnija verzija Windowsi 7 su početkom ove godine izašli iz mainstream support razdoblja, što znači da sada teče period od pet godina u extended supportu. 14. siječnja 2020 će i 7-ca prestati primati bilo kakve oblike nadogradnji. No ovo i nije neki problem s obzirom da svi koji koriste ovu verziju Microsoftovog operativnog sustava imaju pravo na besplatnu nadogradnju u prvoj godini na Windowse 10 i na taj način mogu produžiti životni vijek svog OS-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here