Samsungovi V-NAND čipovi za mobitele

Samsung je danas najavio kako kreće u masovnu proizvodnju 256 GB flash memorijskih čipova koji će se ugrađivati u nove smartphone i tablete.

Pohvalili su se kako su novi čipovi manji od eksterne SD kartice, a imaju duplo veći kapacitet od sadašnjih. Očekuje se da bi među prvim uređajima s 256 GB prostora za pohranu podatka mogao biti iPhone 7.

Novi čipovi su bazirani na V-NAND tehnologiji koja osim većeg kapaciteta nudi i bolju pouzdanost. Performanse su skoro duplo brže od  SATA SSD-ova, jer zahvaljujući  Universal Flash Storage 2.0 sučelju ovi čipovi mogu potegnuti do 850MB/s prilikom čitanja iz memorije, odnosno do  260MB/s prilikom zapisivanja.

Ova tehnologija omogućava da se 90 minutni film u 1080p (za kojeg Samsung procjenjuje da zauzima oko 5 GB) transferira u samo 12 sekundi.

No što sve ovo znači za krajnje korisnike?  I dok većina korisnika još uvijek ima uređaje s 16 ili manje GB interne memorije, ovakva tehnologija bi trebala omogućiti da instaliraju još više igara ili pohrane 4K video zapise u svoj uređaj. Iako microSD kartice mogu pomoći, one su znatno  sporije u odnosu na internu memoriju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here