SD kartica pokraj žutog telefona

Većina Android telefona danas dolazi najmanje 64 GB ili više interne memorije. Taj prostor za  pohranu možete lako proširiti pomoću SD kartice ako volite snimati puno fotografija i videa ili igrate igre. No, ponekad se zna dogoditi da Android telelefon jednostavno ne prepozna karticu.

Rješenje problema može biti jednostavno kao ponovno umetanje SD kartice ili komplicirano kao formatiranje. Jedno od naših dolje navedenih rješenja pomoći će vam da riješite problem. Dakle, pogledajmo.

Ponovo pokretanje telefona

Ponekad vaš Android telefon može ne prepoznati ili pokazati SD karticu zbog privremenih problema vezanih uz operativni sustav. Najjednostavniji način za s kojim prvo trebate probati otkloniti ovaj problem je da ponovno pokretanje telefon.

Pritisnite i držite tipku za uključivanje na telefonu i odaberite Ponovno pokreni. Nakon što se telefon ponovno pokrene, provjerite prikazuje li SD karticu u postavkama pohrane ili aplikaciji za upravljanje datotekama.

Provjerite da li je  SD kartica ispravno umetnuta

Još jedan razlog zašto SD kartica možda ne radi je ako je niste pravilno umetnuli ili ako je oštećena. Kako biste isključili takve probleme, izvadite SD karticu i temeljito je pregledajte. Pogledajte karticu kako biste provjerili postoje li naznake oštećenja ili nepravilnosti koje bi mogle utjecati na njezinu funkcionalnost.

Obavezno provjerite jesu li metalne kontaktne točke na SD kartici čiste i slobodne od prljavštine ili prašine. Možete koristiti meku suhu krpu za čišćenje. Dok to radite, očistite i ladica za SD karticu. Pazite da budete nježni i da ne primjenjujete previše pritiska.

Umetnite SD karticu natrag u telefon. Nakon toga provjerite prikazuje li se SD kartica.

Instalirajte Android nadogradnju

Problemi unutar Androida operativnog sustava također mogu pridonijeti takvim problemima. Srećom, kako Google tako i proizvođači telefona obično brzo reagiraju i rješavaju takve veće probleme putem nadolazećih nadogradnji. Stoga je dobra ideja instalirati dostupne softverske nadogradnje.

Da biste provjerili ima li dostupnih softverskih nadogradnji na vašem telefonu, slijedite ove korake:

Korak 1: Otvorite aplikaciju Postavke na telefonu.
Korak 2: Pomaknite se prema dolje i dodirnite Ažuriranje softvera te odaberite Preuzmi i instaliraj iz izbornika.

Pričekajte da telefon preuzme nadolazeće nadogradnje i instalira ih. Nakon što ažurirate Android na najnoviju verziju, provjerite prikazuje li se vaša SD kartica.

Pokrenite telefon u sigurnom načinu rada

Ponekad smetnje uzrokovane nekom neovlaštenom aplikacijom na telefonu također mogu spriječiti Android da prepozna ili pokaže SD karticu. Da biste istražili tu mogućnost, možete pokrenuti telefon u Sigurnom načinu rada, što omogućuje Androidu da radi samo s sistemskim aplikacijama.

Pritisnite i držite tipku za uključivanje kako biste pristupili izborniku za isključivanje. Dugo pritisnite opciju Ponovno pokretanje i dodirnite zelenu kvačicu kako biste pokrenuli telefon u Sigurnom načinu rada.

Nakon što se uređaj pokrene u Sigurnom načinu rada, provjerite prikazuje li SD karticu u izborniku za pohranu. Ako je prikazuje, to znači da je jedna od aplikacija koje se izvode na telefonu uzrok problema. Nedavno instalirane aplikacije trećih strana mogle bi biti odgovorne za taj problem. Morat ćete ih ukloniti jednu po jednu kako biste riješili problem.

Formatirajte SD karticu

Ako se SD kartica ne prikazuje ni u Sigurnom načinu rada, postoji velika vjerojatnost da je oštećena. U tom slučaju, morat ćete formatirati SD karticu. To će izbrisati sve podatke i datoteke pohranjene na njoj, uključujući i one oštećene.

Budući da se SD kartica ne pojavljuje u aplikaciji Postavke, ne možete je izravno formatirati na svom Android telefonu. Umjesto toga, trebat ćete formatirati SD karticu putem Windows ili Mac računala. Nakon što formatirate SD karticu, umetnite je natrag u telefon i provjerite prikazuje li se.

Ako vaša SD kartica nije oštećena, jedan od gore navedenih savjeta trebao bi vam pomoći da riješite problem i da vaš Android telefon prepozna i prikaže SD karticu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here