Quick Charge 5 logotip

Qualcomm je predstavio Quick Charge 5 tehnologiju za brzo punjenje baterije pametnih telefona s zadivljujućim performansama.

Prema njihovim tvrdnjama ova tehnologija omogućava punjenje baterije kapaciteta od  4500 mAh od 0 do 50% u svega pet minuta. Dakle, radi se o  trenutno najbržem rješenju za mobilno punjenje.

U odnosu na prethodnu generaciju vidljivo je 70% poboljšanje, a u odnosu na prvu generaciju poboljšanje od čak 10 puta.

U službenom priopćenju je navedeno da Quick Charge 5 uključuje strujnu i temperaturnu zaštite, uključujući USB zaštitu od prenapona na 25 V i vanjskog napajanja iznad 30 V. Također, temperatura je niža za 10 stupnjeva Celzijevih u odnosu na Quick Charge 4.

Qualcomm Quick Charge 5 podržava 100 W + snagu punjenja i dolazi s boljim termičkim upravljanjem. Ovu tehnologiju će koristiti 250 proizvođača mobilnih uređaja, ali i  preko 1000 dodataka poput adaptera u automobilima ili dok stanica.

Kompatibilne su i ranije generacije Quick Charge 2.0, 3.0, 4, 4+ odnosno postojeći mobilni telefoni koje pokreće Qualcomm Snapdragon mobilna platforma.

Quick Charge 5 na Snapdragon 865 i Snapdragon 865 Plus čipovima

Prvi čipovi s ovom tehnologijom brzog punjenja telefona  će biti  Snapdragon 865 i Snapdragon 865 Plus koji će se ugrađivati u mobitele u posljednjem kvartalu ove godine.

Za povezivanje se koristi USB Tip C konektor koji je postao standard na novim Androidima. Prvi koji je najavio skoro korištenje ove tehnologije je Xiaomi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here