ios 10 preview

Apple je kao i prethodnih godina u ovo vrijeme predstavio novu verziju mobilnog operativnog sustava iOS 10. Nova verzija donosi veći broj novih značajki i poboljšanja u odnosu na iOS 9, a podržani su iPhone 5 i novije verzije ovog pametnog telefona.

Neke od novina su:

Mogućnost da se uređaj uključi čim ga podignete s stola zahvaljujući senzorima što olakšava i čitanje obavijesti, a dodana je i podrška za 3D Touch i na samim obavijestima na početnom ekranu. Također, 3D Touch se proširio po cijelom operativnom sustavu i mnogo više aplikacija koristi ovu značajku.

Redizajnirane su ikone na dnu kako bi bile uočljivije i pristupačnije, a slide gestom s početnog zaslona otvoriti će se aplikacija kamere.

Mogućnost slanja rukopisa u porukama

Kako su poruke jedan od najčešće korištenih značajki svakog telefona, Apple i kod poruka dodao neke opcije poput “Bubble efekta“ putem kojeg se može podesiti veličina fonta teksta, a moguće je slati i rukopisom pisane poruke. Emojiji su sada malo veći, a osim rukopisa moguće je slati i skice.

Apple je naglasio kako su po uzoru na WhatsApp i Viber sve poruke kodirane kako ih nitko putem ne bi mogao „presresti“.

iOS 10 Fotografije

Fotografije je moguće označiti po lokacijama na karti, a ovi podaci uključujući podatke o vremenu snimanja pomoći će za izradu kratkih video isječaka, svojevrsnog traiera albuma. Ovakvo nešto smo već vidjeli kod Google Fotografija gdje servis automatski kreira video isječke nekog izleta ili događaja. Fotografije mogu automatski prepoznati tko je na njima (iako ova opcija možda neće biti dostupna na uređajima unutar EU jer zakonska regulativa to ne dopušta) i lokaciju na kojoj su snimljene.

VOIP integracija

Telefonski pozivi su dobili mogućnost integracija za VOIP aplikacije pa ćete moći odabrati na koji način želite uputiti poziv, da li kao klasični telefonski poziv ili poziv putem neke od VOIP aplikacija.

Dizajn mapa je unaprijeđen i sada je čišći, a zoom se automatski prilagođava ovisno o tome da li slijedi nekakvo križanje ili točka interesa. Mape su otvorene i za ostale programere kako bi oni sami mogli napraviti nove aplikacije koje koriste mape. Isto vrijedi i za glasovnu asistenticu Siri koja će također podržavati aplikacije treće strane, tako da će korištenje Siri biti moguće u mnogo većem broju aplikacija.

Redizajnirani Apple Music

Od ostalih novina valja izdvojiti potpuno redizajnirani Apple Music s pojednostavljenim sučeljem kao i mogućnost pretplate na plaćene vijesti putem News aplikacije. Također, aplikacija News je redizajnirana s većim fontovima i slikama kako bi sadržaji bili čitljiviji.

I naposljetku korisnici će moći izbrisati neke od iOS aplikacija koje ne koristite poput Kompasa, Savjeta i Pronađi prijatelje.

iOS 10 izlazi ove jeseni i će se moći instalirati  na ove uređaje:

  • iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s i iPhone 6s Plus
  • iPad mini (od prve do četvrte generacije)
  • iPad 2, iPad 3 i iPad 4
  • iPad Air i iPad Air 2
  • iPad Pro 9.7“ i 12.9“
  • iPod touch pete i šeste generacije
Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here