iOS 9 na ipadu

Apple je na WWDC 2015 eventu predstavio novi iOS 9. Najveća novina za vlasnike iPada je što nova verzija operativnog sustava omogućava jednostavan multi tasking, dok ostalima donosi još neke novine i poboljšanja.

iOS 9 Multi tasking

Novina je što će korisnici iPada moći otvori aplikacije jednu pored druge na istom zaslonu i jednostavno se prebacivati s jedne na drugu. Multi tasking je baziran na tri značajke Slide Over, Split View i picture-in-picture.

Slide Over opcija će biti aktivirana na način da se Home dugme pritisne dva puta. Na taj način će se pokrenuti upravitelj zadataka putem kojeg jednostavno može se odabrati željena aplikacija. Korisnici također mogu prilagoditi veličinu prozora aplikacije i putem drag & drop metode prebacivati sadržaje među aplikacijama.

Duga novina koja olakšava multi tasking je gore navedeni Split View, koji služi za korištenje dviju aplikacija na istom zaslonu. Picture-in-picture značajka omogućava gledanje dvaju video zapisa istovremeno. Ipak sve navedene opcije neće biti dostupne na svim modelima iPada. iPad Air 2 će tako imati mogućnost korištenja Slide Over aplikacije, dok picture-in-picture značajka će biti dostupna onima koji imaju iPad Air 2013 ili noviji i na svim iPad mini modelima.

Siri poboljšanja

Glasovi asistent Siri bi koji je već poboljšan u iOS-u 8, sada bi trebao biti još bolji i pametniji uz pomoć “Proactive Assistant” značajke koja omogućava pametne obavijesti po uzoru na Google Now ovisno o tome gdje se nalazite ili o zakazanim događajima u vašem kalendaru.

iOS 9 Siri

Ušteda baterije

Novina je i Low Power Mode koji bi trebao poboljšati trajanje baterije do 3 sata po uzoru na sličnu značajku koju smo imali prilike upoznati na Android pametni telefonima poput Galaxy S6 ili HTC One M9. Ova značajka gasi senzore i procese koji se ne koriste kako bi se produljilo trajanje baterije.

Poboljšanja u iOS aplikacijama

Osim novih značajki i postojeće aplikacije unutar iOS-a bi trebale dobiti neke nove opcije. Tako bi karte trebale dobiti mogućnost prikaza informacija o javnom prijevozu. Dodana je i aplikacija News koje sakuplja razne vijesti iz raznih izvora i plasira ih korisniku.

iOS 9 Public Beta

Ukoliko se pitate kada se može isprobati nova verzija iOS-a, Apple je već najavio kako iOS 9 Public Beta će biti dostupan u srpnju. Iz tvrtke su naglasili da svi uređaji koji posjeduju iOS 8 će biti kompatibilni i s novom verzijom operativnog sustava.

Dakle uređaji koji će dobiti iOS 9 nadogradnju su:

  • iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 6/6 Plus
  • iPad mini, iPad 3,  iPad 4, iPad Air i iPad Air 2
  • iPod touch (5-ta generacija)

Programeri bi trebali već danas dobiti pristup developer beta verziji iOS-a, a tvrtka je pokrenula i stranicu na kojoj možete pronaći sve što vas zanima o novoj verziji OS-a.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here