Office 365 vraćanje datoteka

Svi koji nisu napravili kopiju svojih podatka ransomware bi mogao napraviti velike probleme. Vrijedni dokumenti i slike koje su se skupljali godinama mogli bi nestati u svega nekoliko sekundi. S obzirom da mnogi od nas ne rade redoviti backup podatka cloud servisi to počinju raditi za nas.

Tako Microsoft uvodi značajku koja bi trebala zaštiti korisnike od ovakvih napada u obliku grupnog vraćanja datoteka na određeni datum. Korisnici će moći odabrati jedan od točki vraćanja u proteklih 30 dana, tako da i ako se datoteke na računalu unutar OneDrive mape i zaraze moći će se lako vratiti.

Isprva ova opcija je dizajnirana za zaštitu od slučajnog masovnog brisanja datoteka ili korupcije datoteka kada vraćanje jedne po jedne datoteke zahtjeva mnogo vremena. S obzirom da ransomwarea u biti kriptira sve datoteke na računalu i mreži ovakav način vraćanja datoteka je logično rješenje problema. Ova značajku već podržava Dropbox.

Ukoliko imate backup vaših podatka napravljen na eksternom uređaju poput USB memorije ili vanjskog hard diska ransomware te datoteke ne može zaraziti. S druge strane Cloud servisi automatski sinkroniziraju datoteke tako ako se zaraze na računalu onda je zaražena i kopija i u oblaku.

Kao dodatak Microsoft će i detektirati ransomware unutar Office 365 platforme, a korisnici će biti obaviješteni putem mobilne aplikacije i e-maila ukoliko se prijetnja detektira.

Tvrtka nije objasnila hoće li ove značajke biti dostupne isključivo pretplatnicima Office 365 ili i svim ostalim korisnicima OneDrivea.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here