google play ažuriranje

Svi koji imaju velik broj aplikacija instaliranih na svojim pametnim telefonima i tabletima imaju problema s velikom količinom internet prometa kojeg koriste prilikom ažuriranja aplikacija. U ovom trenutku Google Play ograničava veličinu svake Android .APK instalacijske datoteke na 100 MB.

Kako bi se reducirao promet podatka Google je razvio novi algoritam pod nazivom Bsdiff. Ovaj algoritam bi trebao reducirati veličinu .APK datoteke, odnosno slati samo one podatke koji su ažurirani. Na ovaj način bi se uštedjelo do 50 % prometa podatka potrebnih za ažuriranje Android neke aplikacije, a i sam proces će trajati znatno brže.

Algoritam se može koristiti i za nadogradnju putem ekspanzijskih .APK datoteka (do 2 GB veličine). Ovakve nadogradnje se pokreću nakon prvog pokretanja aplikacije, a obično ih možemo naći kod igara.

Na Google Play trgovini već sada se mogu naći podaci o veličini nadogradnje u opisima neke aplikacije. Tako će ako po prvi put instalirate aplikaciju biti ispisani „Download size” podaci, dok ako ažurirate aplikaciju biti će ispisani “Update size” podaci.

Algoritam se postepeno već sada uvodi u Google Play trgovinu i uskoro bi sve aplikacije trebale dobiti mogućnost ovakvog ažuriranja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here