Windows 10 na tabletu

Nova polugodišnja nadogradnja Windows 10 operativnog sustava se prošlog tjedana počela slati korisnicima. Uglavnom su ovakve nadogradnje donosile brojne nove značajke, no s ovom to nije slučaj jer većina poboljšanja se odnosi na stabilnost i performanse sustava.

Od novih značajki valja izdvojiti novi način upravljanja obavijestima u Akcijskom centru. Sada kad pređete mišem preko neke obavijesti prikazati će se skočni prozorčić putem kojeg možete otkazati obavijesti iz pojedine aplikacije ili odrediti broj obavijesti.

Na vrhu akcijskog centra dodan je novi prečac „Manage notifications“ koji vas vodi u posebnu sekciju aplikacije Postavke gdje možete lako podesiti koje aplikacije vam mogu slati obavijesti.

Manja novina je što više nije potrebno kliknuti na hamburger ikonu u start izborniku već je dovoljno preći mišem poviše ikone kako bi se prikazale stavke tog podizbornika.

Poboljšana je i funkcionalnost pretraživanja putem Eksplorera za datoteke koji sada podržava i pretragu datoteka na OneDrive cloud servisu.

Još jedna korisna novina je mogućnost dodavanja događaja u kalendar direktno iz taskbara. Više nije potrebno otvarati aplikaciju Kalendara već se dodavanje događaja može napraviti klikom na datum i vrijeme u desnom uglu taskbara.

Ovo ažuriranje omogućava da se u  Windowse 10 postave digitalni pomoćnici trećih strana na zaključani zaslon poput Amazon Alexe, iako svi ti audio asistenti i ovako ne govore hrvatski.

Za „pokupiti“ ovu nadogradnju dovoljno je posjetiti „Check for updates“ opciju u aplikaciji postavki. Sama instalacija traje svega par minuta, mnogo kraće nego što smo navikli kod ovakvih polugodišnjih ažuriranja Windowsa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here