Već duži niz godina Mozilla Thunderbird je jedan od najpopularnijih e-mail klijenata. Prva verzija je izašla još 2004 godine, a aktualna verzija je 16.0.2. U protekle dvije godine, baš kao i Mozilla Firefox, ovaj program je više puta nadograđivan novim verzijama.

Unatoč popularnosti iz Mozille su najavili kako će razvoj novih verzija  Thunderbird-a biti usporen, kako bi resurse prebacili u razvoj novih verzija Firefoxa.

Instalacija

Mozilla Thunderbird 16.0 podržava Linux, Mac i Windows operativne sustave. Mi smo Thunderbird testirali na Ubuntu 12.10 operativnom sustavu.

Nakon preuzimanja programa s Mozilline stranice, sama instalacija traje oko minute. Prilikom prvog pokretanja moguće je izraditi novu e-mail adresu ili upisati podatke za postojeću. Korisnici mogu odabrati između POP3 i IMAP4 protokola.

Sučelje

U gornjoj alatnoj traci Thunderbird-a  se nalaze opcije za primanje i slanje e-mailova, opcija za Chat preko društvenih mreža (Facebook, Twitter, Google talk, mIRC), adresar i traka za pretraživanje.

Na lijevom dijelu prozora se nalaze e-mail računi ili newsgroup računi s mapama za primljene poruke, poslane poruke kao i mapa “smeće” u koju pristiže neželjena e-pošta. U sredini se nalazi prozor s primljenim porukama i njihovim sadržajem. Još jedna od korisnih opcija je i čitač RSS poruka koji je ugrađen u ovaj program.

Značajke ovog e-mail klijenta su ponajprije fleksibilnost, brzina i malo zauzeće resursa kao i ugrađeni inteligentni spam filter, koji odlično prepoznaje neželjenu e-poštu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here