Microsoft Lumia logotip

Microsoft je u svom službenom priopćenju za javnost objavio kako će se svi novi uređaji od sada zvati Microsoft Lumia umjesto Nokia Lumia. Vijest je objavio Tuula Rytilä, potpredsjednik marketinga mobilnog odjela u Microsoftu, a izjavio je kako će ova promjena postupno nastupiti u slijedećih nekoliko mjeseci kada se zalihe postojećih uređaja s ovim nazivom rasprodaju.

Iako mnogi javljaju kako je ovo kraj Nokia branda, to nije točno jer će se taj naziv i dalje koristi za uređaje u low-end segmentu poput Asha serije, a Nokia će i dalje postojati kao tvrtka, jer ekipa iz Redmonda je vlasnik isključivo mobilnog odjela, kojeg su kupili prije nešto više od godinu dana.

Tvrtka je također najavila kako bi novi Lumia pametni telefoni pod Microsoftovim brandom trebali stići vrlo skoro, no nije preciziran točan datum izlaska.

Tuula Rytilä je također najavio kako promjene su već u tijeku i kako će uskoro globalni siteovi, kao i profili na društvenim mrežama biti preimenovani u Microsoft Lumia.

Nedavno predstavljeni modeli Lumia 830 i Lumia 730/735 će tako biti najvjerojatnije posljednji smarthphonovi pod Nokia brandom.

Iako nekoliko proizvođača prodaje uređaje s Windows Phone operativnim sustavom, poput HTC-a, Lumia trenutno pokriva oko 90 % Windows Phone uređaja. Veliki problem za tvrtku je što je udio pametnih telefona s ovim OS-om vrlo malen svega 3.6 %, što je skoro pa zanemariv udio s obzirom da Android ima oko 52 %, dok iOS ima oko 42 % udjela u ukupnom broju prodanih pametnih telefona, prema navodima Forbesa.

Da li za Microsoft mobilni odjel stižu neki sretniji dani vidjeti ćemo uskoro kada se prve Microsoft Lumie pojave na policama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here