Malwarebytes Anti-Ransomware Beta logo

Tvorac popularnog Malwarebytes Anti-Malware alata, je izbacio beta verziju Anti-Ransomware programa koji bi trebao zaštiti računala od raznog ransomwarea poput CryptoWalla4, CryptoLockera, Tesla i CTB-Lockera.

Program zauzima vrlo malo sistemskih resursa i dizajniran je tako da se može koristiti istovremeno s ostalim antivirus programima. Dovoljno ga je instalirati na računalo i pokrenuti i on će automatski blokirati napade koji bi mogli šifrirati vaše datoteke.

Što je ransomware?

Ransomware je vrsta malwarea koji zaključa (enkriptira) pristup vašim datotekama i kako bi ih otključali potrebno je platiti otkupninu u određenom vremenskom roku. Otkupnina se obično plaća u BitCoin virtualnoj valuti.

Malwarebytes Anti-Ransomware bi trebao služiti kao prevencija ovakvih napada, no napominjemo da ukoliko su datoteke već zaražene ransomwareom trenutno ne postoji način da ih otključate. Program podržava Windowse XP i novije verzije Microsoftovog OS-a, a potpuno je besplatan za korištenje.

Važno je napomenuti da je program još u fazi razvoja i trenutno se radi o probnoj beta verziji, dakle kao dodatni nivo zaštite preporuča se izrada backupa svih bitnih datoteka.

Malwarebytes Anti-Ransomware možete preuzeti s ove stranice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here