iPhone SE boje uređaja

Glasine o manjem iPhoneu trajale su gotovo godinu dana, a danas su potvrđene jer je Apple napokon službeno predstavio iPhone SE.

Prošlog ljeta se nagađalo da će se uređaj zvati iPhone 6c, no prije nepunih mjesec dana izašla je informacija kako će smanjeni Appleov smartfon imati oznaku SE.

Apple je na ovom eventu potvrdio sve dosada objavljene informacije o značajkama i karakteristikama uređaja, a tvrtka ga je nazvala najmoćnijim 4-inčnim telefonom.

iPhone SE je baziran na istom 64 bitnom A9  chipsetu kao i veći brat iPhone 6s i prema tvrdnjama ekipe iz Applea trebao bi biti duplo brži od 5S modela što se tiče brzine procesora i tri puta brže grafičke performanse. Uz ovaj chipset dolazi i M9 pomoćni procesor baš kao i na većim modelima.

Uspoređujući ovaj model s 5S modelom tvrtka je još navela kao glavne prednosti brže LTE i Wi-Fi konekcije, dulje trajanje baterije, podršku za Apple Pay i nove mikrofone.

Na stražnjoj plohi uređaja nalazi se 12MP  iSight kamera s dual-tone flash osvjetljenjem s koja može snimati Live Photos i 4K video. Kamera ima ƒ/2.2 otvor blende i poklopac okvira od safirnog kristala.

Na prednjem dijelu tu je 1.2 MP FaceTime HD kamera s ƒ/2.4 otvorom blende i Retina Flash osvjetljenjem.

iPhone SE za autorizaciju Apple Pay usluge će koristit senzor otiska prsta koji je smješten na Home tipki, a važno je napomenuti da ovaj model nema podršku za 3D Touch. Boje su već standardne kao i na ostalim iPhone telefonima  – srebrna, zlatna, siva i ružičasto zlatna.

iPhone SE u Hrvatskoj početkom travnja

Cijena modela s 16 GB interne memorije će iznositi  399 US $, dok će model s 64 GB interne memorije koštati 499 US $. Navede cijene vrijede za SAD, tako da očekujte da će kod nas cijene biti više za stotinjak dolara.

Predarudžbe kreću već od 24. ožujka, a vlasnicima bi trebali biti isporučeni od zadnjeg dana u ovom mjesecu, a u Hrvatskoj će biti u prodaji već početkom travnja.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here