iPhone 5S boje

Apple je danas i službeno predstavio iPhone 5S s novim A7 procesorom i  senzorom otiska prsta. Appleov direktor Tim Cook je vodio event koji je okončan prije nekoliko sati u Cupertinu, SAD.

Apple iPhone 5S

iPhone 5S je nasljednik modela iPhone 5 i većina glasina koje su se proteklih nekoliko tjedana pojavile na brojnim internet portalima se pokazala točnima, poput senzora otiska prsta kao i novi Appleov A7 procesor baziran na 64-bitnoj arhitekturi.

Senzor otiska prsta nazvan Touch ID se može koristiti kao alternativa za tradicionalan (slide-to-unlock) način za otključavanje telefona ili za kao sigurnosni feature prilikom kupovanja s AppStorea. Sam senzor je ugrađen u home dugme, a koristi laserski izrezan safirni kristal i kapacitivni senzor dodira kako bi snimio visoko rezolucijsku sliku otiska prsta, koja se potom analizira iz više kutova, stoji u Appleovoj službenoj objavi. Sken otiska prsta se sprema u sam uređaj, a ne na iCloud servere, bar to tvrdi proizvođač.

Senzor otiska prsta

Phil Schiller, potpredsjednik marketinga tvrtke, tvrdi da je ovo najpametniji telefon, koji ima performanse desktop računala. U prilog ovoj tvrdnji stoji činjenica da je u iPhone 5S ugrađen A7 64-bitni procesor koji je 40 puta brži i  56 puta bolji u grafičkom dijelu od prethodnika na iPhone 5ci. Kao dokaz na prezentaciji su prikazali demo igre Infinity Blade III.

Kao i kod prijašnjih S modela, i ovaj put je kućište telefona ostalo nepromijenjeno, no za razliku od prethodnih generacija ovaj uređaj će dolaziti i u zlatnoj boji.

iPhone 5S dolazi s iSight glavnom kamerom od 8 MP, s nešto većim senzorom nego kod prethodnog modela, koji omogućava bolje slike prilikom slabijeg osvjetljenja. Uređaj je, kako je bilo i najavljivano, opremljen i s dual-flash osvjetljenjem.

Dual flash kamera iphone 5S

Sa softwareske strane, uređaj će u sebi imati novi iOS7 operativni sustav.

Apple iPhone 5C

Osim modela 5S, Apple je po prvi puta proizveo i plastičan model svog iPhone telefona. Napravljen kako bi privukli fanove  Samsunga Galaxy S4 Mini i HTC One Mini, ovaj uređaj bi trebao biti alternativa brojnim Android uređajima u mid-range segmentu.

iphone5c boje

iPhone 5S će dolaziti u raznim bojama,  a imati će retina zaslon dijagonale od 4 inča. U unutrašnjosti će se nalaziti A6 procesor. 5S također dolazi s 8 MP kamerom, a zahvaljujući iOS-u 7, vlasnici će moći koristiti HDR, Panorama, Square modove kao i real-time filtere kako bi obogatili svoje fotografije.

Iako je baziran na iPhoneu 5, model 5C će imati nešto jaču bateriju, kao i metalni okvir koji bi trebao služiti kao antena. Nadamo se da neće biti gubljenja signala kao na iPhone 4, koji je bio napravljen na ovaj način.

Cijene uređaja

Predbilježbe na nekim europskim tržištima za iPhone 5S i 5C će biti moguće napraviti već krajem tjedna, a što se tiče iPhone 5S cijena one su i dalje paprene – oko 5000 kn za 16 GB model i 5 700 kn za 32 GB model. Što se tiče iPhonea 5C tu su cijene nešto niže – oko 4300 kn za 16 GB model i oko 5000 kn za 32 GB model.

Kod nas su cijene do sada obično bile čak i nešto više, no treba pričekati da naši mobilni operateri dobiju uređaj/e u svoju ponudu.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here