Instagram sučelje

Instagram je mobilna aplikacija za dijeljenje fotografija i video zapisa s među korisnicima ove društvene mreže. Glavna značajka Instagrama je to što korisnici mogu uz par dodira zaslona urediti fotografiju i dodati joj neke od predefiniranih foto filtra.

Aplikacija je u početku bila dostupna samo iOS korisnicima, no već neko vrijeme dostupna je verzija i za Android uređaje. Iako je u početku bio dostupan samo iOS korisnicima, korisnici Android mobilnih uređaja također od prije par mjeseci mogu koristi ovu aplikaciju. Instagram radi na Androidu 2.2 i novijem.

Kako koristiti Instagram?

Za korištenje Instagrama potrebno je kreirati profil za koji je potrebno upisati email, korisničko ime i lozinku. Nakon toga aplikacija vam nudi mogućnost automatskog dijeljenja sadržaja objavljenih na Instagramu na drugim društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera i Tumblra.

Kada ste s time završili dovoljno je i opaliti koju fotografiju, namjestiti koji dio fotografije želite izrezati (jer aplikacija podržava isključivo 1:1 omjer slika, kvadratnog oblika) i po želji dodati neki foto efekata i filtra. Ukoliko želite možete odabrati i neku od ranije snimljenih slika iz vašeg uređaja.

Dodavanje filtra

U samoj aplikaciji, kao što smo već naveli, postoji veći 20 filtra uz pomoću kojih možete oplemeniti svoju fotografiju. Osim filtra, aplikacija ima opcije za podešavanje svjetline, kontrasta, topline, zasićenja, boja, sjena, highlighta, kao i za dodavanje tilt shift i vignette efekta.

Kada završite s obradom svoje slike, nju opcionalno možete geo tagirati, odnosno označiti lokaciju na kojoj je fotografirana, a kako bi korisnici Instagrama lakše mogli pronaći vaš uradak moguće ga je i označiti putem hashtagova (#) i potom možete objaviti sliku.

Ostale značajke

Od ostalih značajki u tu su opcije Instagram Direct koja omogućava slanje fotografije ili videa samo jednom prijatelju ili grupi prijatelja. Korisnici putem Instagrama mogu dijeliti i kratke video zapise od 3 do 15 sekunda trajanja, no za korištenje ove opcije potrebno je imati uređaj s Android 4.0 ili noviju verziju Androida. Ova opcija je slična Vine servisu za dijeljenje videa, no putem Vinea se mogu podijeliti sadržaji do 6 sekunda trajanja.

Ključ uspjeha Instagrama među mnogim ostalim sličnim aplikacijama je što je ubrzo postao prihvaćen među korisnicima društvenih mreža,  tako da nije ni čudno što je Facebook izvodio oko 1 milijardu $ kako bi kupio Instagram.

Aplikacija se može preuzeti s Google Play strorea za Android, odnosno s App Storea za iOS uređaje.

Originalni članak je nadopunjen 14.4.2015. 

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here