Windows 10 logotip ljubičasti

Microsoft je zatražio od proizvođača računala, laptopa i tableta da prestanu s prodajom uređaja koji imaju predinstalirane starije verzije Windowsa 7 ili Windowsa 8/8.1. Od 31. listopada 2016. u prodaji bi tako trebali biti isključivo uređaji s Windowsima 10.

Tvrtka je do sada imala pravilo da dvije godine nakon uvođenja nove verzije operativnog sustava proizvođači još uvijek mogu prodavati uređaje s starijom verzijom. Međutim kod Windowsa 8 to nije bio slučaj s obzirom da su mnogi kupci inzistirali na starijoj verziji – Windowsima 7, pa se računala s 7-com još dan danas mogu naći u prodaji.

Microsoft želi u roku dvije tri godine da Windowse 10 koristi milijardu korisnika, pa bi na ovaj način htjeli da ubrzaju proces migriranja korisnika s jedne verzije OS-a na drugu.

Proizvođači bi trebali prestati s predinstalacijom Windowsa 8/8.1 do 30. lipnja iduće godine, a rok za Windowse 7 je 31. listopada iduće godine.

Važno je napomenuti da iako proizvođači neće distribuirati uređaje s starijom verzijom OS-a, to ne znači da će podrška biti ukinuta jer podrška za 8-cu bi trebala trajati do siječnja 2023, dok bi za 7-cu trebala trajati do siječnja 2020 godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here