Windows i Google Chrome logo

Prošle godine Microsoft je službeno ukinuo svu podršku za Windowse XP i time su korisnici ove verzije Windowsa prestali primati bilo kakva ažuriranja operativnog sustava. Unatoč tomu, još uvijek više korisnika koristi XP nego Windowsa 8 i 8.1 zajedno što je veliki problem za sigurnost.

Google je prije nekoliko najavio kako će podrška za Chrome web preglednik na Windowsima XP biti dostupna minimalno do travnja, a sada su ipak odlučili je produljiti do kraja 2015 godine, s obzirom da postoji još uvijek veliki broj korisnika na toj platformi.

Mark Larson, direktor u Chromeu je na službenom blogu objasnio kako su računala s XP verzijom Windowsa podložna hakerskim napadima i u mnogo većoj opasnosti za viruse i malware, pa je teško napraviti sigurno okruženje za surfanje putem Chromea. Google još uvijek želi da korisnici imaju koliko toliko siguran i ažuriran web preglednik no istovremeno savjetuju korisnike da što je prije moguće nadograde svoj operativni sustav na novije verzije Windowsa.

Prema NetMarketShareu, Windowsi XP su prošlog mjeseca imali udio od 16.94 %, dok su Windowsi 8/8.1 zajedno imali udio od 14.07 %. Naravno, 7-ca je još uvijek debelo najpopularnija verzija Microsoftovog operativnog sustav s ogromnih 58.04 % udjela i teško da će se to promijeniti do izlaska Windowsa 10 ovog ljeta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here