Google Chrome logo veliki

Danas je izašao jubilarni Google Chrome 50 s 20-ak sigurnosnih poboljšanja, no ova verzija neće biti dostupna za Windows XP, Windows Vista i starije  Mac OS X (10.6, 10.7 i 10.8).

Već nekoliko mjeseci ukoliko ste koristili Chrome na navedenim operativnim sustavima, preglednik je savjetovao da nadogradite sustav na noviju verziju.

No, što ovo znači za one koji još uvijek koriste Windowse XP, Vistu i starije verzije MacOS-a? Chrome neće prestati raditi, no neće izlaziti ni nove verzije, a samim time ni sigurnosne zakrpe pa će takva računala biti podložnija napadima virusa i malwarea.

S obzirom da su Windowsi XP najrasprostranjeniji od navedenih operativnih sustava i nalaze se instalirani na 10 % računala korisnicima su još preostali Mozilla Firefox ili Opera web preglednici koji još uvijek nude službenu podršku za XP i Vistu. Microsftov Internet Explorer i ovako nije podržan već duže vrijeme, no vjerojatno će i Firefox i Opera mogli krenuti putem Googlea i Microsofta i uskoro ukinuti podršku za starije OS-ove.

Najbolje rješenje je da se što prije napravi nadogradnja operativnog sustava, s obzirom da Windowsi XP već dvije godine ne primaju nikakva ažuriranja sustava, dok Windows Vista će primati samo ona kritična još godinu dana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here