Samsung Galaxy Watch 6 serija pametnih satova

Iako serija Samsung Galaxy Watch 5 možda ne djeluje previše stara, već je došlo vrijeme za sljedeću generaciju. Samsung Galaxy Watch 6 je jedan od najboljih pametnih satova 2023. godine.

S obzirom na čvrstu osnovu koju je postavio Galaxy Watch 4 i njegov nasljednik Galaxy Watch 5, serija Galaxy Watch 6 trebala bi biti vrijedna razmatranja za sve one koji žele nadograditi svoj pametni sat.

Dizajn, boje i veličine

Na prvi pogled, Galaxy Watch 6 izgleda gotovo identično kao njegov prethodnik. Dakle, ukoliko ste očekivali da će promjene u dizajnu biti vidljive bit ćete razočarani.

No, postoji jedna primjetna promjena u dizajnu – tanji okviri. Prema Samsungu, aktivno područje zaslona veće je za 20% nego na Watch 5, a okvir je tanji za 30%. Isto će biti i za Galaxy Watch 6 Classic.

Osim većeg zaslona, Classic vraća omiljenu opciju – rotirajući okvir. Mnogi korisnici su se žalili što je rotirajući okvir uklonjen u serije 5.

Što se tiče boja Watch 6 model od 40 mm dolazi u zlatnoj i grafitnoj boji, a model od 44 mm dolazi u srebrnoj i grafitnoj boji.

Softver

Početkom svibnja, Samsung je najavio nekoliko ključnih značajki koje će se pojaviti na Galaxy Watch 6. Oni dolaze s One UI 5 Watch – novom verzijom korisničkog sučelja temeljenog na Wear OS 4.

Jedan od najvećih naglasaka ovog ažuriranja je poboljšano praćenje sna. S riječima temeljenim na numeričkom bodovanju, “Porukama o snu”, mjerenjima dosljednosti sna i životinjama koje predstavljaju vaš tip sna.  Čak se nude sugestije – ili “Upute za spavanje” – za poboljšanje navika spavanja.

Što se tiče praćenja tjelesne kondicije, Galaxy Watch 6 i Galaxy Watch 6 Classic imaju značajku Personalized Heart Rate Zone koja pruža još naprednije povratne informacije u stvarnom vremenu tijekom treninga.

Samsung je dodao obavijesti o nepravilnom ritmu srca za seriju Watch 6, baš kao što je to učinio za Galaxy Watch 4 i Galaxy Watch 5.

Samsung je unaprijedio i  detekciju pada. Kad se funkcija aktivira, sada korisnici mogu izravno komunicirati s hitnim službama. Još jedna značajka je sposobnost uređaja da automatski prepozna kada trčite, veslate ili plivate. Osim toga, Galaxy watch 6 serija može mjeriti temperaturu kože, što služi za praćenje menstrualnog ciklusa.

Jedna značajka koja će sigurno biti vrlo korisna je novi način prijenosa sata s jednog telefona na drugi. Ranije je to zahtijevalo potpuno resetiranje sata, ali One UI 5 Watch eliminira potrebu za ovim iritantnim korakom. Srećom, to znači da ako kupite Galaxy Watch 6, a zatim ga nadogradite na Galaxy S24, nećete morati resetirati sat.

Senzori

 Kao i u prethodnim verzijama, još uvijek ćete pronaći akcelerometar, barometar, žiroskop, geomagnetski senzor, svjetlosni senzor i Samsungov BioActive senzor, elektrokardiogram (EKG) i analizu bio električne impedancije (BIA)). Osim ovih senzora, Samsung je dodao senzor temperature, kao i 3D Hall senzor ekskluzivan za Classic inačicu.

Osim ovih značajki, Samsung uvodi nekoliko novih poboljšanja postojećih značajki. Kontrole gestama su unaprijeđene kako bi omogućile veću dostupnost i lakše korištenje, dok kontroler fotoaparata može daljinski prebacivati režime kamere kada je uparen s Galaxy telefonom. Serija Galaxy Watch 6 sada također može prikazati svoju lokaciju putem opcije “Pronađi moj telefon“.

Samsung Galaxy Watch 6: Značajke, specifikacije i cijena 1

Zaslon

Kao što smo spomenuli u uvodu, Samsung je povećao aktivno područje zaslona za 20% na oba modela i smanjio okvira za 30%. Da budemo konkretniji, Watch 6 model od 40 mm nudi Super AMOLED zaslon od 1,3 inča s rezolucijom 432 x 432.

U usporedbi, varijanta od 44 mm dolazi s 1,5-inčnim Super AMOLED zaslonom rezolucije 480 x 480. Što se tiče klasičnog modela od 43 mm, ima Super AMOLED zaslon od 1,3 inča s rezolucijom 432 x 432, dok model od 47 mm ima Super AMOLED zaslon od 1,5 inča s rezolucijom 480 x 480. Sve verzije serije Watch 6 imaju zaslon s safirnim kristalom i “Always On” zaslon.

Ovi zasloni imaju svjetlinu od 2.000 nita, pa nećete imati problema s vidljivošću sadržaja na ekranu kad ste vani na suncu. U usporedbi, ovo je dvostruko veća svjetlina od vrhunske svjetline serije Watch 5.

Trajanje baterije

Trajanje baterije bilo je mali problem kod manjih modela serije Watch 5. Srećom, tehnološki div je ovaj put uspio ugraditi veće baterije. Najmanji model Galaxy Watch 6 (40 mm) sada dolazi s baterijom od 300 mAh, što je porast u odnosu na bateriju od 284 mAh kod modela Galaxy Watch 5 od 40 mm.

Galaxy Watch 6 model od 44 mm dobio je bateriju od 425 mAh, blago povećanje u odnosu na bateriju od 410 mAh kod modela Galaxy Watch 5 od 44 mm.

Kada se kombiniraju ovi povećani kapaciteti baterija s boljim procesorom i drugim prilagodbama energetske učinkovitosti, trajanje baterije trebalo bi biti primjetno.

Samsung Galaxy Watch 6: Tehničke karakteristike

Što se tiče tehničkih karakteristika, serija Galaxy Watch 6 stiže s boljim procesorom. Serija Galaxy Watch 6 sadrži Exynos W930 SoC, nadogradnju nad W920 koji je viđen u modelima Galaxy Watch 5 i Galaxy Watch 4.

Međutim, noviji čip temelji se na istom modelu kao i stariji (S5E5515). To znači da je čip fizički isti, ali promijenjeno ime. Drugim riječima, ovo je suštinski overclockirana verzija čipa iz prošle godine, a ne potpuno novi SoC.

Zanimljivo je da Galaxy Watch 6 Classic i Galaxy Watch 6 nude isti čip. To je prilično drugačije od onoga što smo vidjeli prošle godine. Oba modela imaju 2 GB RAM-a s 16 GB prostora za pohranu, rade na Wear OS 4 i imaju iste statistike o trajnosti.

Galaxy Watch 6 srebrna verzija sata

Cijena

Cijene za Watch 6 u Hrvatskoj kreću se od 319 eura za model veličine 40 mm i 349 eura za 44 mm. LTE verzija podiže cijenu na 369 eura i 399 eura.

Watch 6 Classic nešto je skuplji, košta 419 eura / 449 eura, ovisno o veličini, i 469 eura / 499 eura za modele s LTE podrškom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here