Mozilla Firefox logo

Na službenom Mozillinom blogu je objavljena vijest kako njihovi programeri rade na Firefoxu za iOS. Iako je želja ekipe iz Mozille da Firefox moguće na svim platformama i svim jezicima, to i nije uvijek moguće.

Uskoro bi trebala izaći prva probna verzija Firefoxa za iOS uređaje, koja ipak neće moći korisnicima pružiti puno iskustvo poput verzije za Android s obzirom na restrikcije u ovom mobilnim operativnom sustavu.

Problem je u tome što Apple ne dopušta niti jedan framework osim iOS WebKita i WebKit Javascripta, što u inferiorniji položaj sve ostale web preglednike osim Apleovog Safarija. Drugim riječima, ostali web preglednici ne mogu koristiti vlastite rendering engine ili vlastite značajke, već isključivo Appleove.

Firefoxov tim već nekoliko mjeseci radi na razvoju verzije ovog preglednika za iOS, a izvorni kod se može pronaći na  Github-u za sve one koji žele postati rani testeri. Najavljena je beta verzija preglednika koja bi uskoro trebala biti dostupna limitiranom broju testera.

Kad smo već kod Mozille i njihovog preglednika ovoj vijesti dodajmo i onu da je ranije ovog mjeseca izašao i Firefox 38 za ostale platforme koji je uveo novi Welcome Screen, a uvedene su još neke značajke poput novog rasporeda Synced Tabs panela na tabletima i novih  Reader View kontrola na pametnim telefonima i tabletima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here