Cortana sučelje na Android operativnom sustavu

Nakon nekoliko mjeseci u testnoj fazi, Microsoftov glasovni asistent Cortana je stigao na iOS i odabrane Android uređaje, odnosno regije.

Još u ožujku su izašle prve informacije da Microsoft radi na razvoju Cortane za ostale platforme, a svibnju je otvoren i beta program za testere.

Na Android operativnom sustavu Cortana se može postaviti kao zadana aplikacija glasovnog asistenta, odnosno može zamijeniti Google Now. Naravno, Cortana podržava sinkronizaciju podataka i obavijesti s PC-ja s Windowsima 10 tako da razne zabilješke i zadatke možete zadati putem računala, a obavijesti će vam stizati na vaš mobilni uređaj i obratno.

Putem Cortane možete primati obavijesti o propuštenim pozivima na vašem računalu i odgovoriti pozivatelju putem tekstualnih poruka, pratiti letove, statuse pošiljki, kao i primati informacije o vremenu, putovanjima, ulaznicama i slično.

Aplikacija za Android i iOS je dostupna trenutno u SAD-u i Kini, a za pokretanje potrebno je imati Android 4.1.2 ili noviji uređaj, odnosno uređaj s iPhone s iOS verzijom 8.

Cortana za Cyanogen

U suradnji s Cyanogenom razvijena je i verzija za Cyanogen OS (koji je baziran na Androidu), gdje Cortana može čak uključivati i isključivati mobilnu mrežu, smanjiti glasnoću obavijesti na uređaju i sl. Verzija za Cyanogen OS bi trebala biti dostupna početkom iduće godine.

Za više informacija o svemu ovome posjetite Microsoftovu blog stranicu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here