Windows 10 Cortana

Microsoftov osobni asistent koji je trenutno dostupan na Windows Phone uređajima Cortana trebao bi biti dostupan i na iOS i Android pametnim telefonima i tabletima.

Ovu vijest je objavio danas Reuters, i prema njihovim navodima tvrtka već radi na projektu koji bi trebao Cortanu dovesti i na ostale mobilne operativne sustava.

Projekt kodnog naziva „Einstein“ trebao bi omogućiti da tehnologija koju koristi Cortana bude dostupna na ostalim platformama, osim na Windowsima 10. Za pretpostaviti je da bi se ovaj osobni asistent mogao pojaviti na Androidu i iOS-u krajem ove godine.

Cortana vs Siri

Siri, alternativa Cortani na Appleovim uređajima i ovako koristi Microsoftov Bing pretraživač za svoj rad, pa bi Microsoftova tehnologija postala glavni rival. Iz tvrtke se nadaju kako će uspjeti nagovoriti korisnike da zamjene Siri Cortanom.

U posljednje vrijeme sve je više pritužbi korisnika Windows Phone operativnog sustava s obzirom da se tvrtka sve više bazira na iOS i Android aplikacije, umjesto na vlastiti sustav. Na ovaj način, ako većina aplikacija bude dostupno i na drugim platformama, Microsoft bi mogao izgubiti i ovako mali broj korisnika vlastitog OS-a.

Cortana će, osim na mobilnim uređajima, biti integrirana u novu desktop verziju Windowsa 10, a svi oni koji žele isprobati njene mogućnosti na računalu mogu preuzeti i instalirati Techical preview verziju Windowsa 10 na svoje računalo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here