Avast free sučelje

Nakon nekoliko beta i release candidate verzija novi Avast! Free Antivirus 2014 je dostupan svima. Ovo je ujedno i 9 verzija jednog od najpopularnijih besplatnih antivirus programa.

Avast! Free 2014 Sučelje i instalacija

Programeri su se opet odlučili na redizajn sučelja, te je ono sada čišće i ravnije. Nakon dužeg vremena redizajnirana je ikona u system trayu koja također prati novi dizajn.

Nova instalacija je integrirana u web installer koji preuzima potrebne datoteke za instalaciju. Kako bi dobili godinu dana besplatne zaštite potrebno je odraditi proces registracije.

Navigacija između prozora je jednostavnija u odnosu na prethodna izdanja i sve bitne opcije su na dohvat miša.

Novi alati

Novi alat u Avast! 2014 Free je Rescue Disk koji služi za izradu bootabilnog CD-a ili USB-a za skeniranje i čišćenje. Ovim alatom je moguće učitati Avast! prije podizanja operativnog sustava i očistiti računalo od zloćudnog softvera.

DeepScreen alat služi za čišćenje zloćudnog koda unutar samih datoteka, putem skeniranja binarnih naredbi svake datoteke. Na ovaj način program može razaznati da li se radi o zloćudnoj datoteci ili ne.

Inače, ova komponenta radi mnogo brže nego dubinsko skeniranje koje smo mogli koristiti u prethodnim verzijama Avasta.

Sama zajednica korisnika ovog programa pomogla je u razvoju još jednog alata – Hardened Mode. Ovaj alat je baziran na reputaciji korisnika, odnosno njihovim preporukama o programima koji su instalirani na računalu.

Osim navedenog, nova verzija donosi i nove tablice s raznim štitovima koji su sada podijeljeni u 3 glavne kategorije (radi lakšeg snalaženja): File System, Mail i Web. Na ovaj način lakše je pratiti nivo zaštite svake pojedine kategorije. Što se tiče detekcije zloćudnog malwarea i ostalih računalnih nametnika, ova verzija ima rezultat od solidnih 96 % detektiranih objekata.

S Avastom, kao i prethodnim verzijama, opcionalni je moguće instalirati i dodatak za web preglednike koji ocjenjuje rezultate pretrage i web stranice.

Ukupan dojam

Avast! je i dalje jedno od ponajboljih besplatnih antivirus i antimalware rješenja dostupnih korisnicima, iako je nekad potrebna i ručna intervencija ili korištenja drugih programa (poput Malwarebytesovog Anti-Malware) za potpuno uklanjanje zloćudnog softvera.

Besplatnu verziju možete preuzeti s CNET-ovih servera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here