Stagefright je nedavno otkrivena ranjivost u Android operativnom sustavu koja napadaču omogućava da preuzme kontrolu nad pametnim telefonom ili tabletom i to slanjem obične MMS poruke.

Jednom kada je uređaj inficiran napadač može pristupiti kameri, mikrofonu i pohrani podataka, a na nekim uređajima može dobiti i root pristup.
Ovog tjedana je izašla aplikacija putem koje možete provjeriti da li je i vaš Android uređaj ranjiv na Stagefright. Stagefright Detector App se može besplatno preuzeti iz Google Playa, no važno je naglasiti da aplikacija samo služi za detekciju Stagefrighta, ali i ne za rješavanje problema.

Google je već počeo slati nadogradnju vlasnicima Nexus uređaja koja bi trebala riješiti ovaj problem, a u posljednja tri dana isto su najavili i Samsung, LG i Motorola. Problem je u tome što se nadogradnja treba prvo poslati mobilnim operaterima, a oni bi je trebali proslijediti korisnicima. Dok se navedeni proces obavi moglo bi proći i nekoliko tjedana, a očekuje se da će svega 20-ak % vlasnika Androida i stvarno ažurirati softver kada napokon i dođe ta nadogradnja sustava.

Isključite automatsko preuzimanje MMS porukaMMS Postavke Stagefright bug

Kao privremeno rješenje ovog problema, dok čekate službenu nadogradnju, možete isključiti automatsko preuzimanje MMS poruka. To se radi da u defaultnoj aplikaciji za poruke odete na postavke > MMS Poruka i isključite opciju automatskog preuzimanja poruka.
Na taj način ćete moći izbrisati sumnjivu poruku prije nego što ona ubaci kod u uređaj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here