Windows XP pozadina

Unatoč Microsoftovim naporima da korisnike „natjeraju“ da se prebace na noviji operativni sustav, Windowsi XP su još uvijek na drugom mjestu najkorištenijih operativnih sustava u svijetu.

Prema statistikama iz travnja ove godine, čak 26 % korisnika koristi ovu 13 godina staru verziju Windowsa, no prema nekim naznakama to bi se moglo promijeniti vrlo brzo. Velike svjetske tvrtke već su u procesu migriranja svojih servera na novije verzije Microsoftovog OS-a, pa je za očekivati da će udio korisnika Windowsa XP uskoro pasti. Istovremeno, analitičari tvrde da će i sve više privatnih korisnika preći na nove verzije Windows 7 ili 8.1 u idućih nekoliko mjeseci.

Istovremeno Microsoft nastavlja svoju kampanju protiv vlastitog OS-a, putem upozorenja o sigurnosnim rizicima koja korisnici XP-a primaju na svojim računalima. Nedavno je otkriven takav sigurnosni rizik u  Internet Explorer 8, koji omogućava izvođenje malicioznog koda na računalima korisnika.

Microsoft tvrdi da je upoznat s tim problemom i da radi na zakrpi koja bi to trebala riješiti, no trenutno ne postoje nikakve informacije kada će ta zakrpa biti poslana korisnicima. Naravno, Microsoft nema namjeru tu zakrpu poslati korisnicima Windowsa XP, jer je službena podrška za taj OS isteka prije dva mjeseca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here