Windows Vista radna površina

Windows Vista je po mnogima bila među najgorima ako ne i najgora verzija Microsoftovog operativnog sustava. Radna verzija izašla je početkom 2007. godine, a sada nakon deset godina vrijeme je da Vista zauvijek ode u povijest.

Pod time podrazumijevamo prekid svih ažuriranja u pogledu sigurnosti od strane Microsofta, s obzirom da Vista i ovako ne dobiva nove značajke već pet godina.

Isto se dogodilo i Windowsima XP prije tri godine, kada je Microsoft ukinuo svu podršku za taj OS. Ipak, s Vistom je stvar mnogo jednostavnija jer samo 1% korisnika Windowsa koristi tu verziju, dok XP još uvijek koristi 8.45% korisnika.

Dakle, što se mijenja 11. travnja? Svi koji još uvijek budu koristili Vistu neće više dobivati ni sigurnosne zakrpe, nadogradnje, niti mogućnost bilo kakve podrške od strane Microsofta. Nakon toga u skoroj budućnosti i softver ostalih proizvođača neće biti kompatibilan s Vistom, odnosno neće se moći instalirati nova verzija nekog programa.

Microsoftov cilj je da sve korisnike što prije prebaci na Windowse 10, no napominju kako je moguće da će za to napraviti biti potrebna i nadogradnja hardvera. Idući Windowsi na listi za odstrjel je popularna 7-ca koja će u povijest otići u siječnju 2020.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here