Windows 10 logo

Unatoč silnom trudu Microsofta bilo je potrebno pune 3 i pol godine bilo je potrebno da Windowsi 10 postanu najpopularnija verzija Windowsa. Iako je bilo samo pitanje vremena kada će se to dogoditi, ipak je trebalo mnogo više vremena nego što su to čelnici Microsofta predviđali.

Prema podacima NetMarketShare-a sada je udio 10-ke 39.22% dok udio 7-ce 36.90%. Kada je izašao Windows 10 krajem srpanja 2015. svi korisnici verzije 7, 8 i 8.1 su mogli besplatno nadograditi operativni sustav na novu verziju. U prvih par mjeseci mnogi su odlučili i iskoristiti tu priliku pa su prešli na Windowse 10, međutim Windowsi 7 su sve do prošlog mjeseca ipak bili najrasprostranjenija verzija ovog OS-a.

Microsoftu u prilog nisu išle ni optužbe da nova verzija OS-a bespotrebno prikuplja podatke korisnika, s toga su mnogi ostali na prethodnim verzijama Windowsa.

Glavni razlog za to što je 10-ka pretekla 7-cu je protekla sezona blagdana kada su mnogi korisnici odlučili kupiti nova računala koja dolaze s novim Windowsima. Isto tako Windows 7 se bliži i kraju svog životnog ciklusa jer za nešto više od godinu dana 14. siječnja 2020. više neće dobivati niti sigurnosna ažuriranja. Osnovna podrška za ovu verziju i ovako nije dostupna još od 2015.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here