Samsung Z

Samsung je napokon predstavio svoj prvi pametni telefon baziran na Tizen mobilnom operativnom sustavu, pod nazivom Samsung Z.

Prošlu jesen predstavljen je prvi uređaj s ovim OS-om, NX300M digitalni fotoaparat, a sada je došao red i na smartphone, a uskoro su očekuju i Samsungovi smart TV prijemnici s Tizenom.

Samsung Z  – Značajke

Prema specifikacijama Samsung Z je vrlo solidan uređaj. Dijagonala zaslona mu je 4.8 inča, rezolucije 1280 x 720 px. Unutra se nalazi quad core procesor na  2.3 GHz i 2 GB radne memorije. Za pohranu podatka uređaj ima 16 GB interne memorije, a ona se opcionalno može i proširiti putem SD kartica kapaciteta do 64 GB.

Dodatne specifikacije otkrivaju 8 MP kameru s stražnje strane i prednju kameru od 2.1 MP, senzor otiska prsta. Što se tiče konekcija i senzora tu su Wifi, Bluetooth, NFC, GPS, heart rate senzor, ako i ostali senzori koji se mogu naći na modernim pametnim telefonima.

Prema tvrdnjama ljudi iz južno korejske tvrtke Samsung Z podržava 3D i 2D grafiku, odlične performanse prilikom renderiranja web stranica, a za zaštitu privatnosti tu je gore navedene senzor otiska prsta.

Samsung Z ima trenutno aktualnu 2.2.1 verziju Tizena, a korisnici mogu preuzimati aplikacije putem Tizen trgovine aplikacija. Dakle, na ovaj način Samsung pokušava smanjiti ovisnost o Googleu i njegovom Androidu, a bilo je govora kako će Samsung Galaxy S5 imati dual boot mogućnost – i Tizen i Android, no na kraju se ta informacija pokazala netočnom.

Prodaja uređaja kreće u trećem kvartalu ove godine, po trenutno nepoznatim cijenama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here