Qualcomm Snapdragon procesor

Već duže vrijeme kruže glasine da novi Qualcomm Snapdragon 810 chipset ima ozbiljnih problema s pregrijavanjem. Upravo iz tog razloga Samsung je odustao od ovog chipseta za Galaxy S6 / S6 Edge modele i zamijenio ga vlastitim Exynosom.

Ars Technica je napravila neovisno testiranje Qualcomm Snapdragon 810 chipseta i to na HTC One M9 i LG G Flex2 modelima i usporedila rezultate s starijim uređajima koji koriste Snapdragon 805 i Snapdragon 801 chipset. Rezultati testiranja su pokazali kako i HTC One M9 ali i LG G Flex2 postanu vrući nakon nekoliko minuta korištenja telefona.

Kako bi se smanjila mogućnost oštećivanja procesora zbog pregrijavanja chipset vrši tzv. Throttling – kojim se smanjuje frekvencija procesora i ovaj proces je posve normalan kod svih današnjih pametnih telefona i tableta. Problem nastaje kada se Throttling događa prečesto jer se time značajno smanjuju performanse uređaja.

Uspoređujući s Exynos 7420 chipsetom, rezultat Snapdragona 810 je razočaravajući jer su testovi pokazali da već nakon par minuta 810-ka smanjuje frekvenciju na ispod 900 mhz. U donjoj galeriji su prikazani rezultati testiranja. Na uzorku se vide periodi kada je linija isprekidana, što označava prebacivanje na štedljivije jezgre procesora, no svaki put kada se uključi BIG jezgra dolazi do porasta temperature.

Kada se usporede prethodne generacije Snapdragona (805 i 801) s novom u priloženoj galeriji vidljivo je da su i one puno kasnije ali  i rjeđe smanjivale frekvenciju procesora, pa ispada da su uređaji s tim chipsetom brži od uređaja s novim Snapdragon 810 chipsetom.

Snapdragon 820

Inače 810-ka je napravljena na 20nm arhitekturi, dok Samsung je svoje Exynose bazirao na 14nm arhitekturi, s toga i ne čude najave da će budući Snapdragon 820 biti baziran na istom 14nm proizvodnom procesu, što bi trebalo riješiti ove probleme.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here